Андрій Садовий виграв вибори, війну з Порошенком і (майже) переміг «путч». Як йому вдалося? Чому не обійшлося без Медведчука? Велике інтервʼю чинного і наступного мера Львова

Автори:
Катерина Коберник, Марія Жартовська
Дата:
Андрій Садовий виграв вибори, війну з Порошенком і (майже) переміг «путч». Як йому вдалося? Чому не обійшлося без Медведчука? Велике інтервʼю чинного і наступного мера Львова

«Бабель»

Двадцять пʼятого листопада чинний мер Львова Андрій Садовий учетверте переміг на виборах міського голови. У другому турі він отримав 62,25 відсотка голосів, а його конкурент від «Європейської солідарності» («ЄС») Олег Синютка — 37,75 відсотка. Далі на урочистій сесії міськради Садовий разом з депутатами планує скласти присягу і почати працювати. Але є один нюанс: депутати трьох з пʼяти фракцій — ЄС, «Свобода» та «Варта» — вважають, що присягу вони вже склали. Це сталося на екстреному засіданні міськради 24 листопада. Депутатів лояльних до мера фракцій «Самопоміч» та «Голос» на засіданні не було. Садовий упевнений, що у такий спосіб його опоненти вирішили захопити владу в місті. Несподівані збори частини депутатів фактично позбавили повноважень старого мера (Садового), а новий мер (і це знову Садовий) їх поки не набув. На Zoom-інтервʼю з «Бабелем» увечері 25 листопада мер запізнюється — у нього зустріч з представниками всіх фракцій міськради. Повернувшись до свого кабінету, він сідає за стіл, жартує, їсть мед і мало схожий на людину, яка пережила путч. Ми розпитали у нього про справжніх бенефіціарів конфлікту в міськраді, про медійний тандем Петра Порошенка та Віктора Медведчука і про вільні ліжка для хворих на COVID-19. Виявилося, що ліжка і кисень у місті є, а інше для Садового, який в одному кріслі пережив чотирьох президентів, не новина і не проблема.

«Бабель»

У вас тільки-но закінчилася зустріч з потенційними керівниками фракцій у міськраді. Як вона пройшла і чим завершилася?

Була зустріч з представниками пʼяти політичних партій, які мають свої фракції у міськраді. Домовилися про наступну зустріч, яка відбудеться у пʼятницю [27 листопада]. Також ми зробили два звернення до міської виборчої комісії, щоб вона оприлюднила протокол зборів [від 24 листопада] — ми так і не зрозуміли, що це було, і результати виборів міського голови.

А самі депутати не пояснили вам, що це було — вони ж були там присутні?

Частина з них була. Є різні версії: одні говорять, що це була сесія, інші, що збори. Тому ми просимо організатора цього зібрання [міську комісію] дати протокол і пояснити, що це було.

Що це було, по-вашому? Кваліфікуйте якось цю зустріч.

Це були поствиборчі конвульсії. Коли відбулися вибори і зʼявилися результати перших екзит-полів, опівночі комісія терміново приймає рішення скликати сесію наступного дня, не попередивши депутатів, не зазначивши навіть місце проведення. Спочатку вони хотіли проводити цю зустріч у сесійній залі обласної ради — їм відмовили. Потім хотіли зібратися біля входу в Ратушу. Потім подумали, що то якось не пасує, і вирішили зайти у приміщення міської зали, де наразі триває ремонт. Взяли руками проголосували, що вони депутати, і розійшлися.

«Бабель»

Хто ідеолог і організатор цього зібрання?

За моєю інформацією, це група юристів, яка консультує [Григорія] Козловського та [Ігоря] Кривецького. Це вони допомагали комісії писати рішення стосовно цього ургентного засідання.

Якщо ці два бізнесмени змогли організувати таке зібрання, виходить, що вони контролюють частину нової міськради Львова?

Так виглядає. Комісія прийняла рішення провести засідання [міськради] третього грудня. Тут перемагає Садовий і терміново скликається сесія. Як це назвати?

Власне, у Києві це називають по-різному: рейдерство, тітушки. По-вашому, це спроба захопити місто?

Усі ці речі мають право на життя, але є закон, який треба поважати. Коли ми отримаємо протокол від комісії, будуть звернення до правоохоронних органів.

Порошенко — один з ідеологів цього плану чи інструмент Козловського і Кривецького?

Петро Олексійович дуже багато часу провів у Львові під час виборчої кампанії. Була задіяна вся топноменклатура «Європейської солідарності» («ЄС») — приїздили [Олександр] Турчинов, [Юрій] Луценко, [Олексій] Гончаренко і багато депутатів. Усі ходили і розказували, який Садовий поганий. В одному ключі працювали канали, підпорядковані [Віктору] Медведчуку, і канали, на які має вплив ЄС. Вони працювали в унісон з каналом «НТА», який належить панам Кривецькому і Козловському.

Тим не менш, Порошенко — союзник, ідеолог чи знаряддя цих бізнесменів?

Так вони разом працювали. Виборча кампанія була в одному ключі. Хтось фінансував, хтось юридично підтримував, хтось був VIP-агітатором — це був один великий процес.

На виборах у Львові Порошенко і Медведчук були союзниками?

Якщо дивитись на інформаційний контент, то так. Як правило, їхні канали повторювали ті самі новини. Дуже часто це були фейки.

Медведчук і Порошенко декларують кардинально різні цінності, їх колаборація вас здивувала?

Так фактично Медведчука витягнули з анналів після 2014 року [коли Порошенко став президентом]. Він потрапив у рейтинги найбагатших українців за результатами діяльності в Україні з 2015 по 2019 рік.

Уточнімо, це завдяки Порошенку?

Я не досліджую це питання, а констатую те, що бачу з відкритих джерел.

«Бабель»

Якщо ми так часто згадуємо прізвища Козловського і Кривецького, розкажіть про природу вашого конфлікту.

Як вам сказати... Кривецький має вплив на партію «Свобода», Козловський — на фракцію «ЄС» [у Львівській міськраді]. І одна, і друга мають до мене претензії впродовж дуже довгого часу — це і є природа конфлікту.

Це ж бізнесмени, вони не про політику. Що їм конкретно потрібно зараз — майно, земля?

Напевно, є економічні інтереси, які не виходять назовні, але які штовхають до певних дій.

І, напевно, ви про них знаєте, але не говорите.

Як міський голова я багато про що знаю, але сьогодні мені важливо, щоб ми почали роботу з чистого аркуша і місто мало прогнозоване майбутнє. Я хочу, щоб ці пʼять фракцій працювали на конструктив.

Ви зараз говорите, як типовий політик, але, наприклад, Козловському потрібні [село] Брюховичі і [місто] Винники, а вам — підтримка міськради, на які компроміси заради цього ви готові йти?

На це та інші прямі питання про можливі перемовини з бізнесменами і можливу коаліцію в міськраді мер відповідав у дусі — компроміси можливі лише в рамках закону.

Якщо зараз «ЄС» захоче «свого» секретаря міськради, на такий компроміс підете?

Зазвичай на секретаря я пропоную особу, яка має найбільшу підтримку у депутатському корпусі і за моєї памʼяті мою пропозицію завжди підтримували депутати. Так планую зробити і цього разу. Я не конфліктна особа. Вибори закінчились, я за майбутнє.

Обережніше з заявами на кшталт «я за майбутнє», можуть не так зрозуміти.

(Сміється) Так-так, напишіть, щоб було зрозуміло.

«Бабель»

Імʼя кандидата в секретарі ви зараз не назвете?

Я провів зустрічі з трьома фракціями — «Самопоміч», «Голос» і «Варта». Завтра [26 листопада] у мене буде зустріч з «ЄС» і в пʼятницю — зі «Свободою». Після цього вийду на якесь консолідоване рішення.

Давайте все ж зʼясуємо. З Києва виглядає, що у вас тут путч, у львівʼян намагаються вкрасти вибір, але ви дуже оптимістичний і говорите про мир. Що у вас буде далі — мир чи війна? Змовники програли?

Вони вдарилися об штангу і об перекладину водночас. Почитали закон і зрозуміли, що зробили речі, які не можна робити. Бо секретаря може запропонувати лише міський голова, а хтось із колег цього не знав. Думали, що депутати можуть собі зібратися, обрати секретаря і керувати, як захочуть.

З «бенефіціарами» частини депутатів — Козловським і Кривецьким — ви не пробували говорити?

Кривецького я останній раз бачив рік або півтора тому. Козловський був депутатом міської ради попередньої каденції — він приходив на засідання, я його бачив.

«Дзеркало тижня» писало, що у 2016 році він допомагав вам у конфлікті з Порошенком.

Це не відповідає дійсності.

З Порошенком ви плануєте зустрічатися?

Петро Порошенко — пʼятий президент України, це наша історія. Я маю людські нормальні відносини з усіма президентами. У Януковича статус президента Верховна Рада забрала. Якщо Порошенко приїде до Львова і матиме бажання зустрітися, звичайно, я з ним зустрінуся, чому ні?

Коли ми розмовляли минулого разу, ви казали, що не спілкуєтеся з [тоді заступником голови ОП Сергієм] Трофімовим. Зараз у регіонів новий куратор — Кирило Тимошенко. Ви вже з ним спілкувалися? Чого влада зараз хоче від вас?

Ми спілкувалися через Zoom минулого тижня з премʼєр-міністром, з мерами обласних міст, і Тимошенко брав участь у тих нарадах. Він сказав, що буде більше спілкуватися з регіонами.

Скільки разів за час кампанії з вами говорив Трофімов?

Жодного разу не телефонував і не приїздив.

Ви якісь проблеми Тимошенкові вже озвучували?

Я публічно озвучив найбільшу проблему на сьогодні — це реверсна дотація. Держава забирає з міста 591 мільйон гривень, при тому, що є падіння доходів [міського] бюджету. Реверсна дотація має забирати надлишок, а у нас доходи впали, а гроші все одно забирають. А для протидії COVID-19 треба мати весь час живі кошти. Ми вже вклали понад 248 мільйонів місцевих коштів, плюс бізнес — 80 мільйонів, а від держави отримали лише 30 мільйонів і це лише останні тижні. Тобто, 590 забрали, а 30 дали. А де ж ці кошти з «ковідного» фонду?

А ви запитайте про це на наступній нараді у Кирила Тимошенка. Він курирує «Велике будівництво», яке отримало більшу частину грошей з «ковідного» фонду.

То він його курирує? Дякую за інформацію, цікаво.

Давайте про пандемію. Два тижні тому заповнюваність «ковідних» ліжок у Львівській області була 65 відсотків. Динаміка у вас дуже невтішна, що зараз — вільні ліжка ще є?

Є обласні лікарні і є міські комунальні, я відповідаю за міські. У нас останні три тижні досить рівна ситуація. Ми з самого початку резервували 920 ліжок для хворих на COVID-19. Зараз зайняті приблизно 570, з них COVID-19 — 380, інші — пневмонія. І ще до цього ми додали одне відділення на 350 ліжок. Зараз воно є вільним. Там стоять ліжка і підʼєднаний кисень… Одна річ, яку ми чітко вирахували — на сто хворих двоє будуть госпіталізовані.

Голова МОЗ [Максим] Степанов теж говорив, що з ліжками і киснем у регіонах усе добре, а волонтери на місцях писали, що насправді нічого немає. Коли ви говорите про ліжка, чи означає це, що у вас є кисень і концентратори для всіх, кому це потрібно?

У нас достатньо точок підключення кисню і достатня кількість концентраторів. Мені важливо, щоб на грудень ми мали 1 400 ліжок, а на січень близько 2 000. За наступні пару тижнів мають прийти ще 200 кисневих концентраторів.

«Бабель»

Щодо карантину вихідного дня. Ви сказали, що Львів, де багато ресторанів і барів, в яких люди сидять без масок, не виконуватиме це рішення уряду. Не хочете визнати, що з вашого боку це, зокрема, був популізм?

Ми щодня моніторимо ситуацію і бачимо динаміку. Стосовно карантину вихідного дня, ні один фаховий лікар не підтвердив мені, що він працює. Це просто демонстрація бурхливої діяльності. Найскоріше можна заразитися у громадському транспорті, у великому торговельному центрі, тому у суботу і неділю вони у Львові не працюють. А в маленькому магазинчику, куди впродовж дня зайде п’ятеро або десятеро людей, там мінімальна можливість зараження. Те саме з кафе, де будуть зайняті три-чотири столики по двоє людей, це ні на що не впливає.

У Львові 30 тисяч людей, які працюють у сфері ІТ, і ще близько 50 тисяч — у малому бізнесі, які самі себе годують. Якщо позбавити їх заробітку, вони прийдуть до мерії і скажуть: «Дайте нам гроші». Ви ж розумієте, що уряд жодної компенсації нікому не заплатить, тому що тих грошей фізично немає. У нас є проблема вчасно заплатити гроші пенсіонерам, медикам. МВФ сказав, що грошей цього року не буде. Антикорупційне законодавство ми не відновили, а це треба зробити.

Президент пропонував розігнати Конституційний суд, але Рада його не підтримала і реальної альтернативи не запропонувала. Якби ви були депутатом, підтримали б Зеленського?

Я б робив інакше. Якщо ви проаналізуєте минуле кожного члена КС, то знайдете багато цікавих моментів. Дуже часто задушевна розмова з людиною може дати цікавий ефект. Вона сама може написати заяву. У державі мають працювати СБУ, поліція, прокуратура, антикорупційна інфраструктура. Якщо вони усі працюють, немає проблем із суддями жодного рівня, хабарництвом і чиновниками.

Повернімося до COVID-19. Як ви сподіваєтеся зрозуміти, коли вже буде час не рятувати бізнес, а закривати все, щоб рятувати життя? Це має бути якась цифра у статистиці?

Це має бути рішення на рівні держави і воно має бути однакове для всіх. Якщо держава ухвалить рішення про повний локдаун, то його повинні виконувати усі.

А чому карантин вихідного дня не повинні , а повний локдаун — так?

Карантин вихідного дня не працює.

Якщо введуть повний локдаун, ви з цим не будете сперечатися?

Не буду.

Навіть якщо у вас буде контрольована епідемічна ситуація?

Якщо це рішення ухвалять на рівні держави, я розумітиму його логіку. Таке роблять у багатьох країнах світу, і це дає свій ефект.

Ми повинні добре вивчити досвід Словаччини і Австрії, які пішли на тестування, використовуючи тести на антиген. Але до цього треба готуватися. Ми зараз закупили першу партію — 10 тисяч таких тестів і тестуємо медиків, даємо тести у лікарні та поліклініки для ургентної ситуації. Коли, наприклад, хвора людина потребує якогось оперативного втручання, щоб ми за 15 хвилин зрозуміли, має вона COVID-19 чи ні. Зараз я не знаю, яка стратегія держави в плані коронавірусу і що вони планують робити за місяць, два, три.

У вас знизилися надходження у бюджет, що буде із бюджетом міста на наступний рік?

Якщо коротко, мер сказав, що з грошима наступного року у Львова все має бути добре, навіть якщо в країні все буде не дуже. «Ми ж Львів. Хтось має показувати приклад у державі».

«Бабель»

Давайте про вічну тему — сміття. «Дзеркало тижня» писало, що ви обіцяли збудувати сміттєпереробний завод ще у 2006 році і за три каденції так цього й не зробили. За цю каденцію збудуєте?

У 2006 році я не обіцяв побудувати завод, ви не знайдете цьому жодного підтвердження. Я пам’ятаю, що говорив. До 2016 року тонна утилізації відходів на полігоні вартувала 2—3 долари, а тонна утилізації на заводі з переробки в Європі — від 40 до 120—150 доларів. Тобто, будь-який збудований сьогодні такий завод — це планово збитковий об’єкт. В Європі їх дотують за рахунок грантів і коштів Європейського Союзу.

Ми почали будувати завод у Львові. Сьогодні завершені підготовчі роботи, підведені усі комунікації й мережі, є рішення Європейського банку щодо компанії, яка будуватиме другий етап, є станція компостування. Це будівництво є можливим виключно за рахунок гранту Євросоюзу на 10 мільйонів євро. Плюс 25 мільйонів євро пільгового кредиту на десять років. Якщо б не ці кошти, ми б не змогли його збудувати.

То добудуєте?

Плануємо завершити будівництво орієнтовно через два роки — це умова Європейського банку. Якщо виникне проблема, я вам скажу.

Останнє питання — ідеологічне. Протягом останнього року Порошенко і його прихильники активно мусують тезу, що після перемоги Зеленського міжнародний вектор України змінився, ми почали рухатися у бік Росії. Як голова, мабуть, найбільш проукраїнського міста, що думаєте про цю теорію?

А які ви маєте факти, що Україна змінила вектор свого напрямку?

Ми не маємо, але про це дуже багато говорять у соцмережах.

Відносини з Європейським Союзом нормальні, зі Сполученими Штатами, Канадою і Великою Британією — теж. З Росією відносин немає, це агресор. Що змінилося за останні два-три роки з точки зору позиціювання — нічого. Чи є ефективність — важко оцінювати. Євросоюз закрився — там багато викликів і на Україну немає часу. США вирішують, як житимуть далі — ми теж залишилися осторонь. А от коли українські політики починають займатися деструкцією, то розкачують наш український човен.