Львiвська мiськрaда на першому засіданні припинила повноваження Садового. Він каже, що депутати хочуть показати «хто в хаті господар»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Львівська міська рада, зібравшись на перше засідання без мера міста, де-факто позбавила Андрія Садового повноважень. Він під час брифінгу 24 листопада заявив, що не буде підписувати жодних документів до офіційного оголошення його обраним мером.

«Порушена традиція міста — у нас завжди на сесії міської ради першим бере слово капелан, благословляє, завжди присягу зачитує найстарший депутат міської ради. Є певний символізм», — розповів він.

За словами Садового, сесійна зала міськради також ще не готова, тому що її мали готувати до 3 грудня (попередня дата першого засідання нової міськради).

«Забігли, стоячи проголосували самі за себе. Щоб ви розуміли, депутатам з інших фракцій ніхто не дзвонив, не запрошував. Комісія фактично працює в інтересах одного бізнес-формування КК: Козловського — Кривецького», — додав багаторічний львівський очільник.

Також Садовий висловив сподівання, що виборча комісія продовжить роботу з опублікування результатів виборів.

«Фактично від сьогоднішнього дня є незрозумілою ситуація з повноваженнями. Адже сесія, яка відбулася, припиняє повноваження чинного міського голови. Нової сесії ще немає», — зауважив він, запевнивши, що ситуацію вже вивчають правники.

«Такий казус трапився вперше в історії міста Львова. Для чого це робити? Показати свою силу, хто в хаті господар, нівелювати волевиявлення громади міста. Це є глупо», — наголосив Садовий і пообіцяв львівʼянам, що всі, хто порушили закон, понесуть покарання.

Окрім цього він запевнив, що не підписуватиме жодних документів, доки питання з повноваженнями не проясниться.

За словами очільника Львівської міської ТВК Ігоря Сліпецького, результати виборів мера будуть відомі протягом трьох днів і на наступному засіданні міськради новий мер має скласти присягу.

На заяву Садового про участь капелана вже відреагували в Українській греко-католицькій церкві, закликавши не «виставляти Львів на посміховисько» та не втягувати церкву до політичної колотнечі.

«Щораз більше схиляюся до думки, що усі молитви перед кожною сесією Львівської міської ради слід проводити не у сесійній залі, але у Гарнізонному храмі св. Петра і Павла, куди прийде кожен, хто захоче», — написав на своїй сторінці у Facebook доктор богослов’я, синкел у справах монашества Львівської Архиєпархії УГКЦ Юстин Бойко.

  • За даними екзит-полу соціологічної компанії Liberty Report, оголошеними в студії Савіка Шустера, у Львові перемогу вчетверте здобув Андрій Садовий. У нього 62,8% голосів виборців, у Синютки майже вдвічі менше — 37,2% голосів. Наступного дня після голосування Синютка привітав Садового з перемогою.
  • Андрій Садовий, який перемагає у другому турі виборів, заявив про спробу «узурпувати владу» в місті. Він пояснює, що міська виборча комісія ухвалила «незаконне» рішення, за яким нова міськрада може працювати кілька тижнів без нього.
  • 24 листопада депутати від партій «Європейська солідарність», «Варта» та ВО «Свобода» зібралась на перше засідання сесії Львівської міської ради. «Самопоміч» та «Голос» участі не брали. На сесії новообрані депутати склали присягу та проголосували за створення лічильної комісії, яка обере тимчасову президію міськради.
  • До складу президії включили Петра Адамика («Європейська солідарність»), Юрія Мартинюка («Варта») та Любомира Мельничука («Свобода»), а також Романа Федишина з «Самопомочі» і Віталія Троця з «Голосу», які не прийшли й не склали присяги. Упродовж 10 днів президія має напрацювати порядок денний і скликати нове засідання.
  • Заступник мера Львова Андрій Москаленко написав до поліції заяву про вчинення кримінального правопорушення членами міської ТВК.