Британські парламентарі звинуватили Amazon і Apple в ухиленні від переробки електронного сміття. Компанії обурились на такі закиди

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Британські парламентарі звинуватили Amazon і Apple в ухиленні від переробки електронного сміття. Компанії обурились на такі закиди

macworld.co.uk

Технологічні гіганти Amazon і Apple мають відповідати за збір, переробку або ремонт своєї продукції для зменшення обсягів електронного сміття, якого в одній лише Великій Британії накопичується близько 150 тисяч тонн щороку, — так вважають у парламентському комітеті з охорони довкілля. Компанії з цим не згодні.

Про це повідомляє The Guardian.

Розслідування комітету виявило, що Британія відстає від інших країн у розбудові кругообігу електронного сміття. Наразі британці — другі у світі за кількістю викинутої електроніки після норвежців, проте не докладають достатніх зусиль для її переробки.

За даними звіту, більшість зламаної та застарілої електроніки йде на сміттєзвалища, спалюється чи вивозиться за кордон. Британське законодавство накладає на виробників і продавців електроніки відповідальність за це сміття, але ті нічого не роблять.

Зазначається, що близько 40% старої електроніки йде за кордон, часто нелегально, що рівнозначно викиданню цінних ресурсів, необхідних для сталого майбутнього. Так, глобальна переробка електронного сміття може приносити понад $60 мільярдів щороку за рахунок цінних металів — золота, срібла, міді, платини, а також інших важливих матеріалів на кшталт вольфраму та індію.

Парламентарі звинуватили онлайн-ринки, серед яких Amazon та eBay, в ухиленні від обов’язків щодо переробки електронного сміття. На їхнє переконання, споживачі не мають влади над своїми гаджетами й не можуть самостійно їх лагодити чи розбирати.

«Цього ціни на ремонт, зокрема від Apple, можуть бути настільки високими, що вигідніше придбати новий гаджет. Технологічні компанії мають взяти лідерство у створенні сталих і дружніх до довкілля бізнес-моделей, що не залежать від експлуатації природи та природних ресурсів», — йдеться в доповіді.

Комітет закликав закріпити право на полагодження електроніки, знизити вартість ремонту, примусити виробників збирати відпрацьовані гаджети в обмін на гроші, а також скоротити споживання та розширити переробку.

Apple відреагувала на це заявою, у якій запевнила, що давно займається «збереженням ресурсів і захистом планети», чого не помічають члени британського парламенту.

«Клієнти мають більше можливостей купувати, долучатися до переробки та отримувати безпечний та якісний ремонт, ніж будь-коли раніше, а в наших останніх лінійках Apple Watch, iPad та iPhone використані перероблені матеріали в ключових елементах», — йдеться в заяві, у якій Apple обіцяє й надалі працювати з урядами заради більшої економії природних ресурсів.

В Amazon заявили, що компанія «віддана зменшенню сміття та допомозі покупцям у повторному використанні, ремонті та переробці продуктів», за що відповідає сайт компанії Amazon Second Chance.

«Ми забезпечили переробку понад 10 тисяч тонн електронного сміття у Британії протягом останнього десятиліття», — йдеться в заяві.