Дослідження: Імунітет до коронавірусу тримається щонайменше пів року. Винятків украй мало

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Дослідження: Імунітет до коронавірусу тримається щонайменше пів року. Винятків украй мало

Ezra Acayan / Stringer

Люди, які перехворіли коронавірусом, навряд чи заразяться повторно менш ніж за пів року після першого одужання. Про це йдеться в новому дослідженні стану здоров’я британських медиків, які лікують інфікованих, повідомляє Reuters.

Висновки мають заспокоїти десятки мільйонів людей, які пережили коронавірус, переконані дослідники з Оксфордського університету.

«Це дійсно хороші новини, бо ми можемо бути впевнені, що більшість людей, які заразилися COVID-19, не заразяться знову принаймні за короткий час», — сказав співавтор роботи професор Девід Айр.

Окремі випадки повторного зараження коронавірусом можуть бути ознакою короткотривалого імунітету. Проте дослідження, проведене на лікарях, які мають найвищий ризик зараження, підтверджує, що випадки повторного захворювання вкрай рідкісні.

«Зараження COVID-19 гарантує захист проти повторного зараження для більшості людей щонайменше на шість місяців. Ми не знайшли жодних симптомів інфекції в учасників дослідження, які отримали позитивний тест на антитіла», — сказав Айр.

89 з 11 тисяч медпрацівників, що не мали антитіл, захворіли повторно. З 1,2 тис. медиків, які мали антитіла, повторно не захворів ніхто.

Персонал, у якого були виявлені антитіла, також мав менше шансів отримати позитивний ПЛР-тест на коронавірус, не маючи симптомів. З тих, у кого не було антитіл, позитивний тест отримали 76 медиків, а з тих, у кого були — лише троє, які успішно одужали без симптомів.

Дослідження проводили з квітня до листопада цього року. Робота ще не пройшла рецензування іншими вченими.