Зеленський після протестів ФОПів через касові апарати збирає термінове засідання

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Зеленський після протестів ФОПів через касові апарати збирає термінове засідання

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Президент Володимир Зеленський відреагував на протести підприємців, які виступають проти введення касових апаратів. Він скликає термінове засідання, щоб почути коментарі «всіх зацікавлених сторін».

Про це повідомив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк у коментарі Інтерфакс-Україна.

«Парламент повинен знайти рішення, яке врахує інтереси і держави, і всіх платників податків, і тих підприємців, які протестують, вимагаючи відтермінування. Цей конфлікт явно затягнувся і явно переходить зі сфери економічного діалогу в сферу чистої спекулятивної політики», — сказав Подоляк.

За його словами, Зеленський вирішив частково взяти на себе модерацію цього питання, реагуючи на «дивну неспроможність депутатів знайти оптимальне рішення».

«Президент хоче отримати аргументи всіх сторін і більш глибоко вивчити проблематику. Саме тому сьогодні [18 листопада] він екстрено вирішив провести відповідний селектор і отримати коментарі», — додав Подоляк.

Радник зазначив, що зараз модерацією цього питання займається глава ОП Андрій Єрмак.

Напередодні Верховна Рада знову не змогла відтермінувати запровадження касових апаратів для фізичних осіб — підприємців. Законопроєкт підтримали тільки 17 нардепів: 13 від «Слуги народу» і четверо позафракційних.

У день розгляду проєкту під стінами парламенту протестували підприємці. Між ними та силовиками виникали сутички. Мітингувальники також намагалися прорватися до будівлі Ради.

  • У вересні 2019 року депутати ухвалили закони, що зобовʼязують ФОП використовувати касові апарати. Вони вводять систему повернення коштів покупцям за виявлення нефіскальних чеків.
  • У жовтні 2019 року президент Володимир Зеленський підписав указ № 761/2019 про забезпечення сприятливих умов ведення бізнесу для фізичних осіб — підприємців (ФОП), який передбачає встановлення заборони на їх перевірки. Крім того, документ передбачав, що з 1 січня 2020 року підприємці зможуть замість купівлі касових апаратів і видачі паперових чеків завантажити на свій смартфон відповідний додаток і видавати за його допомогою електронні чеки.