Під Радою знову сутички. Мітингувальники намагалися прорватися до парламенту через кордон силовиків

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Під будівлею Верховної Ради знову сталися сутички між силовиками та підприємцями, які виступають проти введення касових апаратів. Мітингувальники намагалися прорватися до будівлі парламенту через кордон силовиків. Про це повідомляють «РБК-Україна» та «Радіо Свобода».

Сутички почалися після того, як нардепи не підтримали законопроєкт про відтермінування касових апаратів для фізичних осіб-підприємців (ФОП). Під час голосування за основу законопроєкт підтримали тільки 17 нардепів: 13 від «Слуги народу» і четверо позафракційних.

Після сутичок кордон силовиків посилили додатковими загонами. Протестувальники вимагають від нардепів пояснити, чому вони провалили голосування.

У поліції Києва закликали мітингувальників припинити «протиправні дії» та не порушувати громадський порядок. Правоохоронці повідомляють, що сутички були «короткотривалими», затриманих нема, а дані про потерпілих уточнюються.

Зранку перед засіданням парламенту мітингувальники не давали депутатам зайти до парламенту. Нацгвардія та Нацполіція розштовхували учасників акції та намагалися зробити коридор для нардепів, щоб ті могли пройти.

  • У вересні 2019 року депутати ухвалили закони, що зобовʼязують ФОП використовувати касові апарати. Вони вводять систему повернення коштів покупцям за виявлення нефіскальних чеків.
  • У жовтні 2019 року президент Володимир Зеленський підписав указ № 761/2019 про забезпечення сприятливих умов ведення бізнесу для фізичних осіб — підприємців (ФОП), який передбачає встановлення заборони на їх перевірки. Крім того, документ передбачав, що з 1 січня 2020 року підприємці зможуть замість купівлі касових апаратів і видачі паперових чеків завантажити на свій смартфон відповідний додаток і видавати за його допомогою електронні чеки.