«Це не тести на вагітність». В уряді знайшли пояснення, чому не зможуть провести масове тестування на COVID-19 за прикладом Словаччини

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Це не тести на вагітність». В уряді знайшли пояснення, чому не зможуть провести масове тестування на COVID-19 за прикладом Словаччини

Тестування у Словаччині

Aktuality

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в уряді детально вивчали словацький досвід загальнонаціонального тестування на коронавірус. Але цей варіант поки не розглядають і називають причини. Про це Шмигаль сказав під час виступу у Верховній Раді.

Він зазначив, що у Словаччині проживає «орієнтовно» 5 мільйонів людей — за кількістю це приблизно Київ та Київська область. Крім того, проведення такого тестування вимагатиме введення надзвичайного стану, а це не підтримає бізнес.

«Ми дивилися, як відбувалося це тестування із залученням армії, поліції, колосальних людських ресурсів і витрат, далі відбувалася жорстка ізоляція людей. Там фактично в умовах надзвичайного стану відбувалися заходи, для запровадження яких в Україні також потрібно буде вводити надзвичайний стан. Я не впевнений, що бізнес і люди отримають задоволення від цього», — сказав Шмигаль.

Тому, додає він, в країні планують збільшити кількість тестувань для певних груп населення. Уряд домовляється про закупівлю 8 мільйонів швидких тестів, два мільйона з них очікують вже найближчим часом.

Міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов в інтерв’ю «РБК-Україна» також наголосив про необхідність значного ресурсу для проведення масового тестування і нагадав, що Словаччина залучила «всіх лікарів, держслужбовців, працівників поліції, волонтерів, які попередньо підготували і провели дві хвилі тестування».

«Чи готові ми реально 40 мільйонів населення протестувати? Взяти кров, виявити наявність чи відсутність антитіл і правильно це все прописати? Скільки фахівців для цього потрібно? Скільки треба медиків відволікти від виконання своїх прямих обовʼязків? На жаль, це не тести на вагітність, це складний процес, і статистика складніша […] Ми значно більша країна, фактично на порядок більше населення. І треба розуміти мультиплікатор витрачених зусиль на ці заходи. Це хороші заходи, ви пригадуєте, італійці це робили, але вони це робили в окремих містечках. Але ніхто не тестував 60 мільйонів італійців, які зараз проживають в країні», — наголосив міністр.

Немчінов теж нагадав, що уряд додатково виділив 1 млрд грн на закупівлю експрес-тестів, і зазначив, що їх планують використати і для масового тестування у «червоних зонах».