Словаччина на кордоні з Україною запустить проєкт тестування на антиген COVID-19

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Із наступного понеділка, 9 листопада, Словаччина на кордоні з Україною запустить пілотний проєкт тестування на антиген коронавірусу. Про це повідомляють Dennik N і 24hod.sk.

Кордон Словаччини з 2 листопада можуть перетинати тільки ті, в кого є негативний результат тесту на коронавірус.

Премʼєр-міністр країни Ігор Матович повідомив, що на державному кордоні відтепер проводитимуть тести на антиген. Усі, хто перетинає кордон, повинні показати негативний ПЛР-тест або пройти тест на антиген.

На українському кордоні ці тести розпочнуть з наступного понеділка. Їх проводитиме приватна компанія. На інших прикордонних переходах тестувати будуть, орієнтовно, після 15 листопада.

За словами держсекретаря МЗС Мартіна Клуса, спочатку планують тестувати близько 9 тисяч людей, які щотижня перетинають кордон з Україною. Крім того, працюватиме лабораторія для перевірки надійності тестів на антигени, оскільки люди, які приїжджають з України, на пʼятий день після прибуття повинні пройти ПЛР-тест на коронавірус у Словаччині.

Тести на антиген також планують впровадити в аеропортах.

  • У Словаччині, де проживають майже 5,5 мільйонів людей, проводять загальнонаціональне тестування усього населення на коронавірус. За його результатами, лише 1% громадян отримали позитивні тести. Тепер вони мають самоізолюватися на 10 днів.
  • 30 вересня уряд Словаччини схвалив повторне запровадження надзвичайного стану через сплеск коронавірусу. Протягом наступних 1,5 місяця забороняються масові заходи спортивного, культурного, соціального або іншого характеру, за винятком весіль, хрещень і похоронів.