«З нуля відновили роботу лабораторій». Премʼєр Шмигаль розповів, як в Україні через пандемію змінили медичну систему

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«З нуля відновили роботу лабораторій». Премʼєр Шмигаль розповів, як в Україні через пандемію змінили медичну систему

skaman306 / Getty Images

Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль розповів у Верховній Раді про те, як уряд за останні пів року змінив медичну систему, відповідно до умов пандемії.

Якщо на початку епідемії в Україні була лише одна станція для ПЛР-тестування та фактично відсутній персонал, то зараз таких станцій вже близько 60, а до кінця року має бути 68.

«У середині квітня (7 місяців тому) кількість ПЛР-тестів становила 3,5 тисячі на день. Зараз ми виходимо на рівень 50 тисяч на день. До кінця року профільное міністерство має завдання вийти на 75 тисяч. ІФА-тестів у квітні робили нуль. Зараз 20—30 тисяч щодня», — зазначив Шмигаль.

Також, за його словами, фактично з нуля відновили роботу державних лабораторій. Загалом лабораторії за цей час профінансували на мільярд гривень, а для їхніх працівників встановили додаткові виплати.

На початку пандемії в Україні приймати хворих були готові 12,5 тисячі ліжок. Наразі їх 54 тисячі, щотижня уряд додає від 2 до 4 тисяч нових ліжок.

«Ми не бачимо необхідності розгортати мобільні госпіталі, проте така підготовка ведеться», — наголосив очільник уряду.

Окрім цього, наразі в Україні залучено приблизно 700 апаратів штучної вентиляції легень, проте в лікарнях їх 5 тисяч — «тобто зайнятість ШВЛ у країні нижча за 20%».

Головним завданням Шмигаль назвав забезпечення киснем — уряд виділив на ці потреби 1,5 мільярда гривень.