The Guardian: Вакцина Moderna від коронавірусу спочатку буде доступна тільки у США й істотно дорожча за аналоги

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
The Guardian: Вакцина Moderna від коронавірусу спочатку буде доступна тільки у США й істотно дорожча за аналоги

Tmaximumge / Pxhere

Вакцина від коронавірусу, розроблена американською компанією Moderna, на перших етапах поширюватиметься тільки в США і може виявитися дорожчою за свої аналоги.

Про це пише The Guardian.

Американський ринок опинився в пріоритеті, оскільки на розробку цієї вакцини влада США виділяла федеральне фінансування. «До кінця року компанія націлена на те, щоб передати на американський ринок 20 млн доз вакцини», — йдеться в матеріалі.

Крім того, очікується, що вартість вакцини від Moderna буде значно перевищувати аналоги. За даними The Guardian, ціна на дозу коливатиметься від $25 до $30. Це значно перевищує вартість розробки AstraZeneca та Оксфордського університету, яка, за попередніми даними, коштуватиме близько $4. Інший розробник — Johnson & Johnson — планує брати за свій препарат $10, а Pfizer та BioNTech — $20.

«З огляду на ціну і звʼязки з американською адміністрацією, решті світу доведеться почекати. А країни з низьким рівнем доходу населення, ймовірно, повинні будуть зайнятися пошуком альтернативних вакцин», — підкреслює видання.

Водночас у вакцини від Moderna є істотні переваги. За словами представників компанії, препарат можна зберігати місяць при температурі від 2 до 8 градусів за Цельсієм. Це відрізняє її від вакцини компаній Pfizer і BioNTech, яку необхідно зберігати при температурі від мінус 70 до мінус 80 градусів за Цельсієм. Таку вакцину непросто транспортувати, а у найбідніших країн просто немає необхідного обладнання.