У Мінську силовики жорстко розігнали акцію пам’яті загиблого Бондаренка. Понад 800 затриманих по всій країні

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Мінську силовики жорстко розігнали акцію пам’яті загиблого Бондаренка. Понад 800 затриманих по всій країні

tut.by

У Мінську на «Площі змін» — у дворі на одній із вулиць столиці — силовики жорстко розігнали людей, які прийшли на акцію пам’яті загиблого Романа Бондаренка. Про це повідомляє TUT.by.

По всій країні, за даними правозахисників «Вясна» (станом на 20:00), затримали як мінімум 804 людей, серед них — журналісти.

Силовики задіяли проти людей сльозогінний газ та світлошумові гранати. У МВС уже підтвердили, що використовували проти мітингарів спецзасоби.

Загалом у Мінську на акцію прийшли кілька тисяч людей. Коли у дворі залишилися декілька сотень, силовики розпочали зачистку. Вона тривала менше десяти хвилин.

Зараз площа порожня — силовики розбирають палатки та квіти і зривають плакати. Через велику кількість затриманих перед автозаками утворилися «черги» з мітингарів. ЗМІ також повідомляють про постраждалих, декого госпіталізували.

Крім Мінська, акція пам’яті пройшла у кількох інших білоруських містах, там теж повідомляють про затриманих.

Нагадаємо, Романа Бондаренка затримали у Мінську ввечері 11 листопада. Невідомі в масках приїхали у двір будинку, де він проживав, і почали зрізати біло-червоні прапори та стрічки. Через це почалися сутички. Згодом з мікроавтобусу, який був поруч, вибігли люди та затримали Бондаренка.

До лікарні він потрапив із Центрального відділення поліції в Мінську — у комі та з тяжкою травмою голови. Медики від самого початку казали, що шансів вижити у Бондаренка дуже мало. Увечері 12 листопада вони повідомили родині, що чоловік помер.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні й затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка, який 23 вересня влаштував собі таємну «інавгурацію».
  • Під час протестів від міліцейського насильства постраждали понад 1 300 осіб. Кожен третій отримав серйозні травми, при цьому більшість побили вже після затримання, є інформація про три випадки зґвалтування.