Представництво України при ООН: Через вторгнення Росії на Донбас та до Криму загинули понад 13 тисяч людей

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Унаслідок вторгнення Росії до Криму і на Донбас понад 13 тисяч осіб були вбиті й майже 30 тисяч поранені.

Про це повідомляється на сторінці постійного представництва України при ООН у Facebook.

«Не менше пів мільйона жителів України стали вимушеними переселенцями», — додав заступник постійного представника України при ООН Юрій Вітренко у відповідь на заяву російської делегації, що РФ «повністю виконує» умови Будапештського меморандуму.

Він також нагадав російській делегації, що необдумані спроби Росії взяти під контроль ядерні обʼєкти і матеріали, розташовані на Кримському півострові, суперечать міжнародному праву і Статуту МАГАТЕ.

«Будь-які спроби РФ поширити свою юрисдикцію відповідно до Угоди 1985 року між МАГАТЕ і СРСР на ядерні обʼєкти і матеріали в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі є нікчемними», — заявив Вітренко, наголосивши, що незаконні дії держави-агресора не мають наслідків для правового статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, що є складовою України.

«Отже, відповідь на питання, чи виконує Росія повністю Будапештський меморандум або Статут ООН, очевидна — лише у своєму перевернутому світі!» — резюмував він.

  • Нагадаємо, 5 листопада українська делегація у Тристоронній контактній групі оприлюднила «План спільних кроків», який Україна підготувала для ТКГ. План має на меті припинити війну на Донбасі.
  • Кравчук, зокрема, заявив про наміри на початку 2021 року завершити на Донбасі війну, аби 31 березня 2021 року провести там місцеві вибори. Одним із ключових моментів для цього є повернення кордону з Росією під контроль України. Також він наголосив, що Україна в рамках Закону про особливий статус Донбасу буде пропонувати створити вільну економічну зону на Донбасі.