Держдеп США: Світ не забув цинічної брехні Росії стосовно анексії української території. Крим — це Україна

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Держдеп США: Світ не забув цинічної брехні Росії стосовно анексії української території. Крим — це Україна

U.S. Department of State / Flickr

Державний секретар США Майкл Помпео нагадав світові про пʼяту річницю анексії й окупації Росією українського Криму і підтвердив міцну підтримку Сполучених Штатів Америки суверенітету й територіальної цілісності України.

У офіційній заяві, поширеній Державним департаментом США, зазначено, що міжнародна спільнота не повинна миритися з окупацією Криму, а Росія має негайно відпустити всіх незаконно захоплених громадян України.

«Росія намагалася змінити міжнародний порядок, зашкодити основним свободам людини та послабити нашу спільну безпеку. Світ не забув цинічну брехню, до якої вдавалась Росія, щоб виправдати свою агресію і замаскувати спробу анексії української території. Поважні країни не мають миритися з використанням сили Росією проти мирного сусіда. Сполучені Штати підтверджують свою незмінну позицію: Крим — це Україна, і він має залишатися під контролем України», — наголосив у заяві Майкл Помпео.

Очільник американської дипломатії закликав Росію звільнити всіх українських вʼязнів, які заґратовані в РФ за мирний опір.

«Сполучені Штати закликають Росію відпустити всіх українців, включаючи членів кримськотатарської спільноти, яких вона увʼязнила через їх мирний опір. Серед них — Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Руслан Зейтуллаєв, та близько 70 інших», — заявив Помпео.

Також держсекретар США звернувся з вимогою до Росії негайно покласти край усім зловживанням, припинити окупацію Криму та виконати зобовʼязання за міжнародним правом і наголосив, що США зберігатимуть санкції проти Росії, поки вона не поверне контроль над Кримом Україні і не виконає в повному обсязі Мінські угоди. В Держдепі нагадали, що, згідно з Декларацією від 25 липня 2018 року, США підтверджують свою незгоду визнавати запити Кремля на суверенну владу над Кримом.

«Сполучені Штати підтверджують свою непохитну підтримку суверенітету й територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи її територіальні води», — зазначено в заяві.