У Бразилії призупинили випробування китайської вакцини від коронавірусу через «серйозний інцидент»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Бразилії призупинили випробування китайської вакцини від коронавірусу через «серйозний інцидент»

NurPhoto / Contributor / Getty Images

У Бразилії регулятор призупинив випробування китайської вакцини проти COVID-19 після «серйозного несприятливого інциденту» за участі добровольця. Про це повідомляє CNN.

Китайський виробник ліків Sinovac Biotech якраз почав третю фазу випробувань своєї CoronaVac у співпраці з бразильським Інститутом Бутантан у Сан-Паулу. До випробувань залучили 13 тисяч добровольців. Однак 29 жовтня повідомили про «інцидент», через який випробування призупинили.

Науковці не уточнюють характер інциденту з міркувань конфіденційності. Інститут заявив, що згодом проведе пресконференцію. Водночас виробник ліків Sinovac заявив, що «впевнений у безпечності вакцини», не пояснивши причину припинення випробувань.

«Ми звʼязалися з нашим бразильським партнером, і керівник інституту вважає, що інцидент не має нічого спільного з вакциною. Sinovac буде продовжувати спілкуватися з бразильською стороною з цього питання. Робота, повʼязана з нашими клінічними дослідженнями у Бразилії, буде й надалі здійснюватися в суворій відповідності до вимог Належної клінічної практики», — йдеться в заяві.

Минулого місяця губернатор Сан-Паулу Жоао Доріа назвав CoronaVac «найбезпечнішою, найкращою і багатообіцяючою вакциною» з усіх вакцин, протестованих у Бразилії. Таку заяву він зробив після того, як Інститут Бутантан повідомив, що випробування за участю 9 тисяч добровольців довело безпечність вакцини.

Наразі у країнах, що розвиваються, проходять треті фази випробувань чотирьох китайських вакцин від COVID-19. До цих випробувань залучили 60 тисяч добровольців, поки немає жодних повідомлень про серйозні побічні ефекти. Зазначимо, що вакцини, як і будь-які ліки, можуть викликати побічні ефекти, як-от висипи, головний біль чи лихоманка, але більшість з них зазвичай незначні та нетривалі.

Призупинення клінічного дослідження — не рідкість. 13 жовтня фармацевтичний гігант AstraZeneca призупинив глобальні випробування своєї вакцини проти коронавірусу через незрозумілу хворобу одного з добровольців. Проте вже 24 жовтня випробування поновили — регулятор не виявив звʼязку між вакциною та появою симптомів, але й не може виключити його.

Нагадаємо, 9 листопада розробники американсько-німецької вакцини від коронавірусу заявили про 90% її ефективності. Вакцина, яка вводиться двома дозами з інтервалом у три тижні, «навчає» організм виробляти як антитіла, так і Т-клітини, що борються з COVID-19.