«Бюрократичні труднощі». Директор Антарктичного центру пояснив, чому тіло загиблого полярника доставили в Україну через пів року

Автори:
Вікторія Мартинюк, Катя Мещерякова
Дата:

Тіло учасника 25-ї Української антарктичної експедиції Василя Омельяновича, який у травні загинув на станції «Академік Вернадський», змогли доставити в Україну лише через пів року після його смерті через бюрократичні труднощі.

Про це в інтерв’ю «Бабелю» розповів директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Омелянович, який на станції був кухарем, наклав на себе руки через особисті проблеми. Дикий каже, що це була п’ята зимівля Омеляновича і перший випадок смерті на станції, відколи вона стала українською.

Директор центру розповідає, що на станції немає моргу, тому на півтора місяця тіло загиблого полярника довелось залишити в морозильній камері на тій самій кухні, де він працював. Щоб не травмувати команду, за продуктами туди ходили лише лікар і начальник експедиції. Згодом покійного доправили в Чилі американським судном, де тіло залишалося до листопада.

В Україну тіло доставили тільки зараз. Дикий пояснив, що така затримка пов’язана з ідентифікацією тіла загиблого. За чилійським законодавством необхідно було довести, що воно належить саме Омеляновичу, — лише після цього його могли репатріювати до України. Для цього місцева прокуратура мала отримати з України відбитки пальців загиблого, однак швидко зробити це не вдалось. Через бюрократичні труднощі справа зрушила з мертвої точки лише місяць тому.