Українська експедиція не змогла потрапити в Антарктиду через коронавірус

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:
Українська експедиція не змогла потрапити в Антарктиду через коронавірус

сайт МОН

Через карантин у країнах Латинської Америки, покликаний не допустити поширення коронавірусу, 25-а Українська антарктична експедиція (УАЕ) була змушена повернутися в Київ. Про це повідомляє пресслужба Міністерства освіти та науки.

Команда вирушила на станцію «Академік Вернадський» кілька днів тому, щоб змінити групу, яка перебуває в Антарктиді вже рік. Однак, незважаючи на наявність респіраторів, рукавичок, окулярів та антисептика, команда була змушена повернутися в Київ. Після перевірки температури тіла дослідники перебувають у добровільній ізоляції, вони пройдуть тест на вірус наступного тижня.

«16 березня команда 25-ї УАЕ оперативно вирушила в Антарктиду, намагаючись подолати довгий шлях, перш ніж карантин зробив би це неможливим. Однак карантин у Чилі та багатьох країнах Південної Америки змусив коригувати плани. Три дні експедиція перебувала в Стамбулі й була змушена повернутися в Київ», — повідомив голова Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий.

Зараз уряд України та Чилі розробляє новий план доставки української експедиції на станцію «Академік Вернадський».

  • З 1 жовтня стартував прийом документів на відбір у команду полярників в 25-ту антарктичну експедицію на 2020—2021 роки на станцію «Академік Вернадський».
  • Кабінет міністрів виділив 252 млн грн на купівлю океанського корабля льодового класу для потреб українських полярників, які вивчають Антарктиду.
  • Через поломку криголаму LʼAstrolabe на французькій станції в Антарктиді Dumont d Urville «застрягли» 42 вчених.