Українські полярники дісталися до Чилі. Після обсервації вони відправляться в Антарктиду

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Незважаючи на карантинні заходи через коронавірус, полярники 25-ї Української антарктичної експедиції (УАЕ) дісталися до Чилі. Там вони пробудуть на обсервації, після чого продовжать свій шлях до Антарктиди, де замінять зимівників 24-ї УАЕ, а також сезонний загін дослідників.

Про це повідомляє Міністерство освіти.

Відправка 25-ї експедиції в умовах пандемії була дуже складною і стала можливою лише завдяки скоординованій роботі Міносвіти, Міністерства закордонних справ, прикордонників, українських представництв у Туреччині, Катарі, Перу, Бразилії та Чилі.

«Попереду — плавання між айсбергами, непроста логістична операція з забезпечення станції на весь рік пальним, харчами та всім необхідним і повернення додому українських полярників після більш ніж річної «крижаної вахти», — сказано в повідомленні.

  • Експедиція вирушила 16 березня, але 20 березня її учасникам довелося повернутися до Київа на тимчасову обсервацію і тест на коронавірус. Ні в кого з них вірусу не виявлено.
  • Кабінет міністрів виділив 252 млн грн на купівлю океанського корабля льодового класу для потреб українських полярників, які вивчають Антарктиду.