«Життя — як у Криму». Коронавірус майже не вплинув на полярників станції «Вернадський», але приніс проблеми із заміною і туристами

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий розповів, як полярники станції «Академік Вернадський» працюють в умовах пандемії. За його словами, пандемія не сильно вплинула на полярників, але принесла проблеми із заміною експедиції та закрила дорогу туристам, завдяки яким полярники легше переживали брак спілкування.

Про це Дикий, який був учасником 25-й полярної експедиції, розповів в інтервʼю «Бабелю».

За його словами, через закриті кордони і скасування рейсів у 2020 році в Антарктиду не поїхав літній сезонний загін. Дикий каже, що також немає гарантій, що загін потрапить на станцію у 2021-му.

«Ми завжди жартували, що життя на станції «Вернадського» схоже на життя у Криму: увесь рік поділяється на сезон і не сезон, і це два різні життя. Тепер ця різниця зникла, сезон стає таким же безлюдним, як і не сезон», — сказав полярник.

Він зазначив, що на станції передбачений спецбокс на випадок зараження одного з учасників експедиції. Станційний лікар має всі необхідні медикаменти і експрес-тести. На станцію також завезли генератор кисню, який допоможе хворому середньої тяжкості.

Говорячи про проблеми із заміною, Дикий розповів історію своєї 25-ї експедиції, яка місяць добиралася до Антарктиди і була змушена двічі пройти обсервацію.

«Люди уже сіли в літак до Катару, і раптом диспетчер повідомляє, що катарський аеропорт не приймає — вони не знали про домовленості щодо нашого рейсу. Довелося будити українського посла в Катарі. Він о першій ночі з’ясовував, чому про його денні домовленості ніхто не повідомив адміністрацію аеропорту. Усі дуже нервували: у Катарі ми мали пересісти на рейс до Бразилії, часовий проміжок між літаками був обмежений, і з кожною хвилиною затримки зменшувався, як шагренева шкіра. Пізно вночі Катар підтвердив, що приймає, і наш літак нарешті злетів. Ми відстежували рейс у FlightRadar і бачили, що пілот летів не як завжди, а на максимальній дозволеній швидкості. Він зрозумів ситуацію, взяв на себе відповідальність і гнав як тільки міг», — розповів Дикий.

Деякі країни через пандемію не змогли замінити свої експедиції: Південна Корея на рік заморозила свою станцію, а Китай та Індія залишили людей на другий рік поспіль. США та Британія замінюють лише обслуговуючий персонал станцій, а всю науку відклали щонайменше на рік.