Міністр фінансів Марченко: Україна виконала 4 з 10 вимог програми співпраці з МВФ

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Міністр фінансів Сергій Марченко повідомив, що Україна виконала 4 з 10 структурних маяків програми співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Про це він розповів в інтерв’ю «Мінфіну».

«Ми вже виконали чотири з десяти структурних маяків. Тобто всі, термін виконання яких настав. Проведено роботу зі скорочення непрацюючих кредитів. Приміром, у вересні частка проблемних кредитів (NPL) у банківському секторі зменшилася з 48% до 45,6%», — пояснив Марченко.

Також український уряд запустив ринок газу для приватних споживачів, що дозволило обирати постачальників самостійно. Ще однією виконаною вимогою стало створення єдиних юридичних осіб для податкової та митниці. Також внесено зміни до статуту «Нафтогазу» і скасована постанова, яка обмежувала зарплати членів наглядових рад і правлінь державних компаній.

Наразі завершується робота над ще двома вимогами.

«Найближчим часом Нацбанк внесе до парламенту законопроєкт про банки і банківську діяльність. А ще МВФ цікавлять кошти фонду COVID — яким чином і на які потреби вони використовуються. Тому ми вже почали аудит цього фонду, хоча це не є структурною умовою 2020 року. У цілому, ми максимально дотримуємося всіх строків щодо наших зобов’язань», — пояснив Марченко.

Він зазначив, що є ще вимоги, але вони не стосуються сфери діяльності Міністерства фінансів та уряду.