Facebook видалила сім мереж фейкових акаунтів, які були активні в Україні та ще семи країнах

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Компанія Facebook видалила зі своєї соцмережі сім мереж фейкових акаунтів через «скоординовану недостовірну поведінку». За даними Facebook, підроблені облікові записи і сторінки були залучені до брехливої кампанії політичного впливу, передає Reuters.

Мережі діяли в Україні, Грузії, Ірані, Афганістані, Єгипті, Туреччині, Марокко та Мʼянмі. Заблоковані мережі працювали на аудиторію як всередині США, так і за кордоном.

Мережами з Єгипту, Туреччини і Марокко керували особи, повʼязані з релігійно-політичною асоціацією «Брати-мусульмани». У Грузії акаунти поширювали політичний контент і відстежували людей, повʼязаних із двома політичними партіями. В Україні та Мʼянмі Facebook виявила ведення неправдивих кампаній від імені політичних партій.

Зокрема, за даними соцмережі, в Україні викрили мережу ботів, пов’язаних із партією Юлії Тимошенко «Батьківщина».

«Ми видалили 46 акаунтів Facebook, 44 сторінки, одну групу та три акаунти Instagram, пов’язаних із PR-фірмою MAS в Україні та особами, пов’язаними з кампанією Юлії Тимошенко й політичною партією «Батьківщина», — йдеться у повідомленні.

Платформа оголосила, що відключила мережі, у своєму щомісячному звіті. У ньому також зазначалося, що в жовтні Facebook видалила майже 8 тисяч сторінок, які беруть участь у шахрайських кампаніях по всьому світу.