Рада запровадила штрафи за неносіння масок. Як це працюватиме?

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Рада запровадила штрафи за неносіння масок. Як це працюватиме?

NurPhoto / Contributor

Верховна Рада проголосувала за урядовий законопроєкт, який передбачає штрафи за неносіння масок у громадських будівлях і транспорті під час карантину. Проєкт № 3891 підтримали 262 народні депутати.

Відповідно до проєкту, за перебування без маски чи респіратора будуть штрафувати від 10 до 15 неоподаткованих мінімумів, це становить від 170 до 225 гривень.

Штрафувати зможуть органи внутрішніх справ, Нацполіція, уповноважений орган охорони здоровʼя, уповноважені органи Державної санітарно-епідеміологічної служби, а також органи місцевого самоврядування.

Нардеп «Слуги народу» Денис Монастирський наголосив, що штрафи за відсутність маски можуть накласти лише у громадських будівлях, а не місцях. Наприклад, у магазині, лікарні, навчальному закладі, музеї, державних установах.

«Громадське місце — це, в тому числі, вулиця, площа, Майдан Незалежності. Наша принципова позиція була — на вулиці штрафувати не можна. Йдеться взагалі про відповідальність лише у громадських будівлях», — наголосив нардеп у коментарі Еспресо.TV.

Також він додав, що під законопроєкт підпадає і маска, виготовлена власноруч, яка закриватиме ніс та рот. Нардеп додав, що законопроєкт планують підписати вже на наступному тижні, після чого він набере чинності.

Як розʼяснюють в уряді про громадські місця?

Стосовно ухваленого законопроєкту у Міністерстві охорони здоровʼя поки не давали роз’яснення. Але раніше — на початку карантину — у відомстві зазначали, що громадське місце — «це частина будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під’їзди, а також підземні переходи, стадіони». Також це ліфти, дитячі майданчики, стаціонарно обладнані зупинки громадського транспорту.

У МОЗ додавали, що опосередковано громадські місця також визначаються у статті 178 Кодексу про адміністративні правопорушення — вулиці, закриті спортивні споруди, сквери, парки, всі види громадського транспорту.