Парламент перенаправив 556,6 млн гривень на боротьбу з коронавірусом. Рада також хоче штрафувати заклади за відсутність масок у клієнтів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховна Рада проголосувала за законопроєкт № 3040а, який вносить зміни до бюджету на 2020 рік і дозволяє перенаправити 557 млн гривень на боротьбу з коронавірусом.

Гроші будуть додатковими ресурсами для Міністерства охорони здоровʼя на закупівлю витратних матеріалів, тест-систем, лабораторного і холодильного обладнання для лабораторних центрів за договорами з агентствами ООН для заходів з боротьби з COVID-19.

За словами голови Комітету з питань здоровʼя нації Михайла Радуцького, документ розблокує можливість отримати кошти від Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР) для проєкту «Покращення охорони здоровʼя на службі у людей». «Це дозволить забезпечити ефективне використання коштів відповідних позик, які будуть працювати сьогодні там, де потрібно державі. Крім того, Україні не доведеться платити комісію за несвоєчасне використання позикових коштів», — сказав він.

У записці до документа зазначено, що гроші перенаправляють за рахунок зменшення витрат на реконструкцію магістрального газопроводу Уренгой — Помари — Ужгород (на 540 млн грн), програму «Модернізація системи соцпідтримки населення» (на 7,6 млн грн), а також завдяки скороченню обсягів планових призначень за проєктом «Покращення охорони здоровʼя на службі у людей» на 9,1 млн грн для відображення одноразової комісії МБРР за надання позики.

Крім цього, Рада 251 голосом ухвалила за основу законопроєкт № 3890, який передбачає введення штрафів для власників бізнесу за відсутність масок у клієнтів. Згідно із документом, юросіб хочуть штрафувати на суму від 3 400 до 5 100 гривень.

Штрафи передбачені за пропуск, допуск осіб у громадські будівлі, споруди, громадський транспорт під час дії карантину без масок, які закривають рот і ніс. Також покарання загрожує за невжиття заходів для виконання маскового режиму.