Степанов: У ситуації з коронавірусом Україна пройшла «точку неповернення» і близька до катастрофи

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Степанов: У ситуації з коронавірусом Україна пройшла «точку неповернення» і близька до катастрофи

УНІАН

Міністр охорони здоровʼя Максим Степанов заявив про критичну ситуацію, яка склалася у країні через зростання кількості хворих на коронавірус.

Про це він заявив, виступаючи у Верховній Раді.

«Ми дійшли до точки неповернення і близькі до катастрофи. Ситуація критична не тільки в Україні, але й у всьому світі... Попереду важкі часи... Ситуація швидко перетворюється зі складної на катастрофічну. Епідемія розвивається ураганними темпами в усьому світі. Нам необхідно приготуватися до неминучого: легко пройти другу хвилю неможливо. Тому наші зусилля спрямовані на те, щоб пережити ці випробування з мінімальними втратами», — сказав Степанов.

Міністр додав, що з якою б швидкістю відомство не додавало койко-місця в лікарнях, коронавірус поширюється набагато швидше, і така ситуація однакова в усьому світі.

«Якщо заповненість лікарень досягне 100%, нам доведеться застосовувати активацію протоколів медичного сортування з пріоритетом надання медичної допомоги хворим з великими шансами на виживання. Це означатиме, що наша медична ситуація не витримала, фактично це буде катастрофа», — сказав міністр.

Крім того, за словами Степанова, якщо не буде достатньої кількості лікарів, «кількість ліжок вже не матиме ніякого значення». «Ми проводимо роботу із залучення лікарів інших спеціальностей, а також інтернів і студентів медичних вишів для лікування ковідних хворих», — розповів глава МОЗ.

  • В Україні за добу 2 листопада виявили 8 899 нових хворих на коронавірус. Це черговий рекордний добовий приріст.
  • 30 жовтня в Україні оновили карантинні зони. «Жовті» і «зелені» залишилися тільки в Херсонській області, а Київ досі в «помаранчевій».