Макрон підтримав пропозицію Зеленського провести зустріч лідерів «нормадської четвірки» якнайшвидше

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Макрон підтримав пропозицію Зеленського провести зустріч лідерів «нормадської четвірки» якнайшвидше

Mikhail Metzel / Contributor

Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Франції Емманюелем Макроном. Лідер Франції погодився, що перемовини глав держав «нормандського формату» потрібно провести якомога швидше. Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Також президенти обговорили, як виконуються попередні домовленості, досягнуті в Парижі. Зеленський заявив, що на Донбасі «триває найдовше перемир’я за весь період від початку війни».

«Режим тиші загалом дотримується, хоча все ще тривають провокаційні порушення перемир’я з боку незаконних збройних формувань. Важливим результатом є відсутність жертв серед мирного населення. Водночас через цілеспрямовану ескалацію двоє українських військових загинули, ще двоє були поранені», — цитує Зеленського його пресслужба.

При цьому президент наголосив, що багато домовленостей досі не виконуються, зокрема щодо доступу Міжнародного комітету Червоного Хреста та ОБСЄ на тимчасово окуповану територію.

Макрон запевнив, що Україна може розраховувати на його рішучість у тому, щоб сприяти закінченню війни.

Сторони також обговорили ситуацію навколо рішень Конституційного суду. Президент Франції наголосив, що вважає важливими проведені Україною реформи, зокрема в банківському секторі. І зазначив, що деякі з цих реформ вимагають рішучості та мудрості.

Зеленський запевнив, що Україна зробить усе можливе задля «збереження антикорупційної архітектури» і таких важливих реформ, як реформа банківського сектору, земельна реформа,а також діяльності Фонду гарантування вкладів.

Також під час розмови Макрон пообіцяв приїхати до Києва з візитом, щойно це стане можливим.

  • Глава української делегації у ТКГ Леонід Кравчук заявив, що українська сторона хотіла б, щоб наступна зустріч лідерів держав «нормандського формату» відбулася до кінця 2020 року.