На Донбасі загинули двоє військових. Командування Операції об’єднаних сил заявляє про загострення ситуації

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
На Донбасі загинули двоє військових. Командування Операції об’єднаних сил заявляє про загострення ситуації

Степанов Анатолій / УНІАН

На Донбасі загинули двоє українських військових, ще двоє дістали поранень. Командування Операції об’єднаних сил заявляє про зрив перемир’я та загострення ситуації.

«Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил загострилась. Російсько-окупаційні війська порушили домовленості, досягнуті 22 липня 2020 року під час засідання Тристоронньої контактної групи», — йдеться в повідомленні пресслужби ООС у Facebook.

Вночі бойовики обстріляли позиції українських військових неподалік Водяного з гранатометів та стрілецької зброї. Внаслідок атаки двоє українців дістали важких поранень та загинули.

Раніше через обстріли позиції Збройних сил України в тому ж районі один військовий дістав кульове поранення. В той же час поблизу Золотого-4 безпілотник бойовиків скинув на українські позиції гранату, від уламків якої постраждав інший військовий.

Командування ООС заявляє, що після надання «адекватної відповіді» бойовиків змусили «повернутися до режиму тиші».

Президента Володимира Зеленського неодноразово критикували за недієвість перемирʼя від 22 липня, яке він вважає здобутком. Попри численні порушення з боку бойовиків президент продовжує вважати ситуацію на Донбасі «тишею».

«Ми реально не реагуємо на якісь поодинокі постріли з окупованої території. Ми не маємо робити те, що призведе до ескалації цього конфлікту. Хоча є втрати. Результат — за 75 днів загинула одна людина. Одна. Я вважаю, що це наша перемога», — говорив Зеленський в інтервʼю BBC 12 жовтня.

  • Президент Володимир Зеленський підписав указ про нагородження посмертно орденом «За мужність» III ступеня військовослужбовців, які загинули на Донбасі.
  • Батько одного з посмертно нагороджених, сержанта Ярослава Журавля, звернувся до генпрокуратури зі звинуваченням президента у тому, що він заборонив підрозділам ООС проводити рятувально-пошукові роботи.
  • 13 липня 2020 року в районі Зайцевого, повертаючись з бойового завдання, на розтяжці підірвався розвідник 35-ї бригади морської піхоти Дмитро Красногрудь. Щоб українські військові могли евакуювати його тіло на підконтрольну територію, ОБСЄ погодила з бойовиками «ДНР» коротке перемирʼя. Бойовики порушили домовленість: обстріляли групу евакуації, поранили сержанта Ярослава Журавля, він був у білому жилеті та білій касці, і вбили медика Миколу Іліна.