Аваков власним коштом оплатив чартерний рейс для перельоту нацгвардійця Марківа з Італії. На оренду Falcon він витратив понад 800 тисяч гривень

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Аваков власним коштом оплатив чартерний рейс для перельоту нацгвардійця Марківа з Італії. На оренду Falcon він витратив понад 800 тисяч гривень

МВС

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков власним коштом оплатив оренду приватного літака Falcon для перельоту до України з Італії нацгвардійця Віталія Марківа і повідомив про це Національне агентство з питань запобігання корупції.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook його заступник Антон Геращенко.

«Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив НАЗК, що 5 листопада 2020 року здійснив видатки у сумі 836 244,50 грн», — уточнив він.

За словами Геращенка, у зв’язку зі скандальним рішенням Конституційного суду про декларування наразі технічна можливість для подання повідомлення про суттєві зміни в майновому стані на сайті НАЗК відсутня, тому Аваков подав його письмово.

«Необхідність використання чартерного літака була обумовлена складним епідемічним станом в регіоні Ломбардія, введенням комендантської години, локауту та загрозою можливого закриття регулярних авіаційних рейсів між Україною та Італією. Час у дорозі 2:35. Борт був у користуванні з 10:45 (за міланським часом)», — додав заступник міністра внутрішніх справ.

Справа Марківа

Суд італійського міста Павія 12 липня 2019 року засудив Марківа до 24 років вʼязниці за звинуваченням у вбивстві за попередньою змовою з групою осіб італійського журналіста Андреа Роккеллі. У травні 2014 року біля гори Карачун під Словʼянськом внаслідок обстрілу загинули Роккеллі та російський перекладач Андрій Миронов. Прокурор вибудував звинувачення на свідченнях одного очевидця, якого звуть Вільям Рогелон. Це журналіст, який був із Роккеллі, але залишився живий.

Україна подала апеляцію на вирок італійського суду. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляв про наявність низки доказів, що підтверджують невинуватість Марківа.

3 листопада Міланський апеляційний суд виправдав Віталія Марківа. Вже наступного дня він прилетів до України. Віталій був в італійській вʼязниці 3 роки та 4 місяці.