У «Слузі народу» пояснили, чому Рада не розглядає законопроєкт Зеленського про розпуск КСУ: Почнуть із «м’якого» варіанта

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що депутати розглядають законопроєкт президента Володимира Зеленського щодо розпуску складу Конституційного суду як крайній захід — для «тотального виправлення ситуації». Поки що хочуть почати з «мʼякого» варіанту. Про це він сказав у коментарі Інтерфакс-Україна.

Арахамія зазначив, що натомість законопроєкт, який зареєстрували понад 100 нардепів на чолі з Разумковим і розглянув профільний комітет Ради, є перехідним і не вирішує глобальну кризову ситуацію.

«Депутати шукають варіанти оптимального виходу з кризи. Є більш мʼякий варіант. А є більш відповідальний і жорсткий. Відповідний парламентський комітет розглядав тільки законопроєкт про негайне повернення декларацій. Як свого роду перехідний проєкт, що дозволяє хоч частково повернути все у правове русло. Хоча ми прекрасно розуміємо, що цей проєкт не вирішує глобальну проблему», — сказав він.

Арахамія зазначив, що проєкт Зеленського взагалі не розглядався на комітеті, оскільки, на думку депутатів, це «вкрай ефективна виховна зброя, але вже для тотального виправлення ситуації».

Також він пояснив, що парламент одночасно йде за кількома сценаріями. «Повертаємо в терміновому порядку електронні декларації. Робимо політичну заяву до КСУ із закликом добровільно скласти повноваження. Це б влаштувало всіх. А також починаємо працювати над процедурою проходження у законному порядку решти ініціатив», — підкреслив він.

Нардеп від «Слуги народу» Ірина Верещук зазначила, що проєкт Зеленського не потрапить на голосування до зали Ради. У той же час проєкт Разумкова і понад 100 інших нардепів можуть ухвалити вже 4 листопада.

«Немає нагальної потреби, щоб виходити і ламати Конституцію, щоб кожне наше рішення погіршувало. […] Відновлюємося до попереднього стану, беремо два місяці, щоб внести зміни відповідні, які потрібні, робимо політичну заяву, вирішуємо питання щодо наших представників (суддів)», – сказала Верещук у коментарі виданню «Лівий берег».

Вона додала, що вірогідним є також варіант скасувати указ про призначення головою КСУ Олександра Тупицького та повернути на цю посаду Станіслава Шевчука.