Швеція запроваджує обмеження через новий спалах коронавірусу, але локдауну знову не буде

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Швеція запроваджує обмеження через новий спалах коронавірусу, але локдауну знову не буде

@jimslateruk / Twitter

Швеція стикається з новою хвилею обмежень через рекордний приріст нових випадків коронавірусу. Уряд вважає, що ситуація серйозна та потребує більш жорстких заходів, але локдауну в країні не буде.

Про це повідомляє Bloomberg.

Новий спалах коронавірусу в країнах Європи настав після літніх послаблень, коли уряди вважали, що контролюють ситуацію. Але після осінніх похолодань стало зрозуміло, що ситуація суттєво погіршилась. Зокрема жорсткі обмеження ввели у Британії, Німеччині та Франції, а також у Ірландії та Чехії.

Минулого тижня в Швеції зафіксували рекордний приріст хворих — понад 4 тис. осіб за добу. На сьогодні в країні налічується більш ніж 134 тис. випадків і майже 6 тис. померлих.

Прем’єр-міністр Стефан Левен заявив, що система охорони здоров’я під ударом — кількість місць для важких хворих швидко скорочується.

«Короткий перепочинок, який ми отримали влітку, закінчився. Наші дії зараз визначать, яке Різдво ми будемо святкувати, і хто буде здатен взяти в ньому участь», — сказав Левен.

Проте нові заходи не передбачають жорсткого карантину. Натомість шведський уряд вимагає від громадян уникати фізичних контактів зі сторонніми людьми, уникати закритих і переповнених приміщень, вечірок та інших заходів, а також переведення на віддалену працю частини працівників підприємств.

  • Після спалаху коронавірусу Швеція, на відміну від більшості країн, не запровадила тотальні карантинні обмеження. Стратегія боротьби була спрямована на те, щоб крива росту кількості інфікованих трималася на рівні, для якого вистачило б ресурсів і можливостей системи охорони здоровʼя. У підсумку це мало привести до набуття «суспільного імунітету».
  • У ВООЗ назвали сильні сторони політики Швеції щодо коронавірусу. Це довіра між урядом і громадськістю та ставка на свідомість.
  • Головний епідеміолог Швеції Андерс Тегнелл вперше визнав помилкою запропонований ним підхід у боротьбі з коронавірусом, який передбачав відмову від тотального карантину. На його думку, було б більш розумно слідувати стратегії інших країн під час пандемії.