Карантин у Швеції: головний епідеміолог визнав свою помилку

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Карантин у Швеції: головний епідеміолог визнав свою помилку

Barcroft Media / Contributor

Головний епідеміолог Швеції Андерс Тегнелл вперше визнав помилкою запропонований ним підхід у боротьбі з коронавірусом, який передбачав відмову від тотального карантину.

Про це пише Deutsche Welle.

В інтервʼю шведській радіостанції Sveriges radio Тегнелл визнав, що від самого початку Швеції слід було вжити більш масштабних заходів проти поширення коронавірусу. На його думку, було б більш розумним слідувати стратегії інших країн під час пандемії. Тегнелл також визнав, що коронавірус забрав життя дуже багатьох жителів країни. Однак, він підкреслив, що Швеція все одно б обрала щось середнє між тим, що зробила більшість країн Європи, і нинішньою стратегією.

Після спалаху коронавірусу Швеція, на відміну від більшості країн, не запровадила тотальні карантинні обмеження. Стратегія боротьби була спрямована на те, щоб крива зростання кількості інфікованих трималася на рівні, для якого вистачило б ресурсів і можливостей системи охорони здоровʼя. У підсумку це мало привести до набуття «суспільного імунітету».

Також влада орієнтувалася на те, щоб зберегти в нормальному режимі якомога більше обʼєктів економічного та соціального життя і запровадити обмеження лише там, де це дійсно було необхідно. Тому у Швеції не закривали школи (за винятком випускних класів), магазини, ресторани.

За даними Університету Гопкінса, у Швеції на коронавірус захворіли майже 41 тисяча осіб, від його ускладнень померли 4,5 тисячі осіб.