Голова КС Тупицький вважає розпуск суду загрозою для цілісності України й не розуміє «ажіотажу» довкола рішення про НАЗК

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Голова КС Тупицький вважає розпуск суду загрозою для цілісності України й не розуміє «ажіотажу» довкола рішення про НАЗК

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Голова Конституційного суду Олександр Тупицький вважає, що розпуск КС може загрожувати територіальній цілісності країни.

Про це він заявив на брифінгу, передає «Українська правда».

«У чому це проявляється? Зʼявляється можливість будь-якій області проголосувати на рівні облради про самовизначення чи відокремлення від України і для правомірності дій щодо захисту територіальної цілісності потрібно звернення до КС, яке повинно бути розглянуто негайно. Тоді виникають правові підстави для вирішення ситуації, інакше це буде кровопролиття. З цим жартувати не можна», — заявив Тупицький.

За його словами, в Конституції розписані повноваження Конституційного суду, судді Конституційного суду і порядок його звільнення.

Крім того, голова суду стверджує, що під КС зібралися «радикально настроєні особи», які заявили, що якщо судді КС не підуть у відставку, то «вони почнуть пропадати». Також він розповів, що раніше представники Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК) увірвалися до КС і без дозволу там ходили по кабінетах. Також представники НАЗК, за його словами, вибивали двері в будинку судді КС Ігоря Сліденка. Тупицький закликав президента Володимира Зеленського і владу не піддаватися емоціям, бо це може призвести до кровопролиття.

Коментуючи резонансні закони, які розглядає КС, Тупицький зазначив, що не бачить нічого антиконституційного у законі про мову, проте що до нього «є питання нацменшин». Щодо скасування декларування доходів чиновників, то голова суду підкреслив, що не розуміє ажіотажу довкола цього питання. «Тому що хтось в країні хоче безвладдя. Це не та проблема, щоб вона сколихнула все суспільство. Приведення цього закону до конституційних норм продовжує роботу по боротьбі з корупцією», — сказав Тупицький.