«Схеми»: Родина голови КС Тупицького володіє елітною квартирою у Києві та маєтком в області

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«Схеми»: Родина голови КС Тупицького володіє елітною квартирою у Києві та маєтком в області

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Родина голови Конституційного суду Олександра Тупицького володіє кількома об’єктами елітного майна, серед яких — чотирикімнатна квартира у Києві у ЖК «Новопечерські липки» та великий маєток із басейном біля столиці у місті Васильків. Цим майном користується сам Тупицький, але воно записано на матір та тещу.

Про це йдеться у розслідуванні «Схем».

У травні 2013 року Тупицького перевели до Києва і того ж року призначили до КС. Вже у вересні його родина придбала чотирикімнатну квартиру площею 216,5 кв. м у житловому комплексі бізнес-класу «Новопечерські липки» в Києві, а згодом докупила ще два машиномісця там. Середня вартість квадратного метра в цьому ЖК станом на 2013 рік — $2 900, тобто квартира такої площі вартувала понад $600 тисяч.

Квартира записана на матір судді, Галину Тупицьку. На момент придбання нерухомості їй було 73 роки, і вона була вже на пенсії. З 2019 року Тупицький почав декларувати, що сам мешкає в цих апартаментах, які записані на маму.

Окрім того, у родини голови Конституційного суду є маєток із басейном під Києвом у Василькові. Будинок площею 211,4 квадратних метра та земельні ділянки загальною площею понад 23 сотки були придбані у серпні 2018 року та оформлені на тещу — Ларису Колпаченко. Сам суддя оформив на себе лише 7,5 сотки землі у Василькові. За даними журналістів, тривалий час Колпаченко працювала в аптеці у Донецьку.

​«Схеми» подивились згори на земельну ділянку Тупицького та ту, що записана на тещу. Виявилось, що між ними немає паркану, це одна спільна територія, на якій стоїть великий маєток та декілька додаткових споруд, також тут розташований басейн та невеликий ставок.

Джерела журналістів повідомили, що цим маєтком регулярно користується і сам Тупицький. У неділю, 1 листопада 2020 року, журналісти побачили на подвірʼї припаркований BMW X6 білого кольору. Саме таке авто має дружина голови КС — Ольга Тупицька, відповідно до декларації судді.

Нагадаємо, раніше «Схеми» повідомляли, що Тупицький ще до анексії Криму володів маєтком і землею під ним у Кореїзі, неподалік Ялти. Але у 2018 році він розширив свої володіння, оформивши ще одну ділянку (126 кв. м) біля будинку у свою власність. Ділянку він придбав у росіянина Володимира Рисятова, але не вказав у деклараціях, що став її власником. Пізніше він пояснив, чому ділянки немає у декларації — не знав, як правильно це зробити.