Вибори президента Молдови: Опозиціонерка Санду обігнала Додона у першому турі — розрив понад 3%

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Вибори президента Молдови: Опозиціонерка Санду обігнала Додона у першому турі — розрив понад 3%

Sputnik / Miroslav Rotari

Центральна виборча комісія Молдови підрахувала 99,67% протоколів з дільниць на виборах президента, які пройшли 1 листопада. Чинний глава держави Ігор Додон, якого вважають проросійським політиком, — на другому місці. Його обійшла колишня прем’єр-міністр і лідерка проєвропейської партії «Дія та солідарність» Майя Санду.

Про це свідчать дані Центральної виборчої комісії.

Додон набрав 32,74%, а Санду на понад три відсотки більше — 35,96% голосів.

Також у трійку лідерів потрапив Ренато Усатий з Нашої партії, який набрав 16,94% голосів. Далі йде кандидат від партії «Шор» Віолета Іванова з 6,52%. Решта кандидатів отримали менше ніж 5%.

Для перемоги в першому турі необхідно набрати понад 50% голосів плюс один голос. Таким чином, у країні відбудеться другий тур виборів, де за крісло президента, як і у 2016 році, боротимуться Додон і Санду. На минулих виборах у другому турі вона уступила чинному президенту 4,2% голосів.

Явка на виборах 1 листопада становила 42,76%. Виборчий штаб Санду заявляв, що під час голосування зафіксував понад 300 порушень.

  • Санду з червня до листопада 2019 року очолювала уряд після того, як спільно з президентом усунула від впливу олігарха Володимира Плахотнюка. Наприкінці того ж року за ініціативою президентської Партії соціалістів Молдови Санду усунулу з посади прем’єра, оскільки вона опиралася спробам президента взяти під свій контроль Генпрокуратуру.
  • У травні опозиція Молдови оприлюднила відео, на якому, як стверджують, президент країни Ігор Додон отримує пакет з грошима від олігарха Плахотнюка.
  • Торік молдавський телеканал Publika TV оприлюднив відео, на якому Додон у розмові з Плахотнюком і Яраловим нібито зізнався, що отримував з Росії грошові перекази на утримання партії. При цьому гроші передавали через колишнього російського віцепремʼєра Дмитра Козака, який є куратором переговорів щодо Донбасу у Кремлі.