У «Слузі народу» бачать три шляхи виходу з кризи через рішення КСУ. Один з них — проголосувати за законопроєкт Зеленського

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У «Слузі народу» бачать три шляхи виходу з кризи через рішення КСУ. Один з них — проголосувати за законопроєкт Зеленського

Соколовська Інна / УНІАН

Партія «Слуга народу» заявила, що після рішення Конституційного суду у держави може бути тільки три шляхи виходу з кризи. Один з них — проголосувати за запропонований президентом Володимиром Зеленським законопроєкт, який пропонує звільнити весь склад КСУ. Про це йдеться в заяві політсили.

Крім цього варіанту, у президентській партії називають ще два шляхи: судді КСУ добровільно підуть у відставку або долю цих суддів та їхніх рішень «вирішить вулиця».

Варіант із відставкою суддів називають «нереалістичним з огляду на їхню поведінку». Водночас, другий шлях «створює додаткові небезпеки для державності».

Тому, підсумовують у СН, шлях із підтримкою проєкту Зеленського залишається безальтернативним, та закликають народних депутатів підтримати цю ініціативу.

Про що йдеться в законопроєкті?

Зеленський пропонує нардепам визнати рішення КСУ про неконституційність певних положень закону «Про запобігання корупції» нікчемним і таким, що не створює правових наслідків. Також документ передбачає звільнення усіх суддів Конституційного суду та початок відбору нового складу КСУ.

Водночас у Конституції України визначені конкретні випадки, у яких можна звільнити суддів Конституційного суду. Це може бути неспроможність виконувати свої обов’язки за станом здоров’я, порушення вимог щодо несумісності, вчинення істотного дисциплінарного проступку чи нехтування своїми обов’язками і подання заяви про відставку.

Також Конституцією закріплено те, що рішення КСУ не підлягають оскарженню та є обов’язковими для виконання, тоді як президентський законопроєкт пропонує скасувати це рішення голосуванням у парламенті.

При цьому глава КС заявив, що законопроєкт Зеленського має ознаки конституційного перевороту.