Порошенко радить Зеленському негайно зустрітися з лідерами фракцій щодо Конституційного суду

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Порошенко радить Зеленському негайно зустрітися з лідерами фракцій щодо Конституційного суду

Михайло Палінчак / Прес-служба Президента України

Пʼятий президент України та чинний народний депутат Петро Порошенко закликав Володимира Зеленського негайно зустрітися з лідерами парламентських фракцій щодо рішення Конституційного суду.

Про це він написав у Facebook.

«Щоб вийти з конституційної кризи, в яку Зеленський занурив країну, він має негайно зустрітися із лідерами парламентських фракцій. Я особисто готовий йому допомогти знайти вихід із ситуації винятково у правовому полі», — заявив Порошенко.

Нагадаємо, Зеленський вніс до Ради законопроєкт, в якому пропонує розпустити чинний склад Конституційного суду. У відповідь на це Порошенко зазначив, що президент не має права розпускати Конституційний суд ані за законом, ані за Конституцією. Він має право розпускати лише парламент, і то винятково на підставах, які передбачені Основним законом.

Окрім цього лідер «Європейської солідарності» представив план дій, які має зробити Зеленський, «аби суспільство йому повірило»:

  • почитати Конституцію і повернутися у правове поле;
  • провести прозорий конкурс на вакантні посади у Конституційному суді;
  • організувати прозорі конкурси на очільників Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і Державного бюро розслідувань;
  • продовжити судову реформу у середній апеляційній та нижній ланках судової системи;
  • негайно подати і ухвалити закон, який відновлює жорстке електронне декларування і кримінальну відповідальність за умисне приховування інформації про реальний майновий стан.

Порошенко додав, що його партія підготувала свій проєкт закону і може подати його як альтернативний.