Ситник: Судді КСУ фігурують у зупинених кримінальних провадженнях НАБУ

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Ситник: Судді КСУ фігурують у зупинених кримінальних провадженнях НАБУ

The National Anti-Corruption Bureau of Ukraine Follow / Flickr

У кримінальних провадженнях Національного антикорупційного бюро (НАБУ), які довелося зупинити через рішення Конституційного суду, фігурують і судді КСУ. Про це заявив директор НАБУ Артем Ситник в ефірі «Радіо Свобода».

Ситник підкреслює, що це не перше рішення, спрямоване проти антикорупційної інфраструктури, але перше, коли судді діяли за умов реального конфлікту інтересів.

«Фактично частина цих справ [які розслідувало НАБУ] стосується суддів КСУ. Судді, які ухвалили рішення щодо себе, фактично скасували відповідальність за тією статтею, за якою вони потенційно могли бути притягнуті до кримінальної відповідальності», – підкреслив директор НАБУ.

При цьому Ситник не назвав конкретних прізвищ суддів КСУ, які фігурують у провадженнях НАБУ, але зазначив, що стосовно них Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) провело «повну перевірку».

«Я можу сказати так: НАЗК проводило повну перевірку щодо суддів Конституційного суду. І в нас уже був один висновок щодо наявності в діях одного судді КСУ складу злочину, передбаченого статтею 366-1 [декларування недостовірної інформації], і за цим висновком НАБУ зареєструвало кримінальне провадження», — сказав Ситник.

Раніше в НАБУ заявляли, що через рішення КСУ доведеться закрити 110 справ проти посадовців, які вказали неправдиві дані в деклараціях.

Крім того, у НАЗК повідомлють, що стосовно двох із 47 нардепів, за поданням яких КСУ розглядав «справу про незаконне збагачення», — Іллі Киви і Тараса Козака — проводили повну перевірку декларацій.