Відкат назад і реванш. Директор НАБУ Ситник відреагував на рішення КС

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Директор Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артем Ситник вважає, що рішення Конституційного суду про скасування покарання за недостовірне декларування є черговою спробою знищити антикорупційну реформу силами політичних сил, які розвивалися при системі Віктора Януковича.

Про це Ситник заявив на круглому столі, який проводила організація Transparency Ukraine на презентації першого власного дослідження здатності, управління і взаємодії органів антикорупційної інфраструктури.

«Це не перше рішення, яке зупиняє антикорреформу, і, думаю, не останнє. Це вже дуже загрозлива тенденція. Це рішення абсолютно, мені здається, не відповідає ані духу, ані нормам закону [...]. Системний підхід до знищення антикорупційних органів, законів — це як раз говорить про те, що це спроба зупинити те, що ми довго створювали пʼять років після Революції гідності», — сказав директор НАБУ.

За його словами, судді КС діяли з урахуванням особистої мети і мали конфлікт інтересів.

«Є певні замовлення з боку політичних та інших сил для того, щоб зупинити те, що відбувається [переслідування корупціонерів]. Ми бачимо, як тісно повʼязані між собою ОАСК [Окружний адмінсуд Києва], КС, ВРП [Вища рада правосуддя]. По суті, це такий реванш і захист з боку тієї старої системи», — зазначив Ситник.

Директор НАБУ каже, що головним індикатором для України буде майбутнє рішення КСУ щодо Вищого антикорупційного суду. Якщо рішення буде негативним, то реформа буде фактично зупинена.