Законопроєкт щодо «доброчесності» КСУ, ініційований Зеленським, вже передали до Ради

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Законопроєкт щодо «доброчесності» КСУ, ініційований Зеленським, вже передали до Ради

Офіційний сайт президента України

Законопроєкт про відновлення добропорядності конституційного судочинства, який після рішення Конституційного суду ініціював президент Володимир Зеленський, вже передано до Верховної Ради. Про це заявив міністр юстиції Денис Малюська в ефірі «Радіо Свобода».

«Текст уже готовий і, наскільки я розумію, зараз він проходить реєстрацію у Верховній Раді. Максимум завтра вранці [30 жовтня] законопроєкт буде зареєстрований і депутати вже зможуть з ним ознайомитися», — зазначив глава відомства.

Малюська наголосив, що необхідно, щоб парламент розглянув проєкт «оперативно». При цьому, зазначає, що законопроєкт вкрай складний, тому, очевидно, будуть гарячі дискусії. «Але більше шансів на те, що він буде прийнятий, ніж ні», — додав він, зазначивши, що він знайомий з текстом документа.

Міністр наголосив, що у Конституції немає чіткого механізму перевірки, очищення чи перезавантаження складу КСУ. «Відповідно, законопроєкт у канву, описану Конституцією чи законом про Конституційний суд, аж ніяк не вписується. Відповідно, це радше політико-правове рішення, ніж чіткий, передбачений законом юридичний механізм… Мова безумовно йде про те, щоб так само як це відбувалося з окремими органами судової влади, що все, що очікує окремі органи суддівського самоврядування, наприклад, ВРП, так само буде очікувати Конституційний суд України. Тобто мова буде йти про перезавантаження», — зазначив Малюська.

Нагадаємо, 29 жовтня на екстреному засіданні РНБО Зеленський доручив невідкладно зареєструвати у Раді законопроєкт про відновлення доброчесності конституційного судочинства в Україні. В уряді наголосили, що спільно з ОП вже працюють над законопроєктом. У Зеленського наразі не уточнили деталей проєкту.