Нардеп «Голосу» Юрчишин подав до Офісу генпрокурора заяву проти суддів Конституційного суду

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Нардеп «Голосу» Юрчишин подав до Офісу генпрокурора заяву проти суддів Конституційного суду

Facebook / Yaroslav Yurchyshyn

Нардеп від фракції партії «Голос» Ярослав Юрчишин подав до Офісу генерального прокурора заяву про злочини, скоєні суддями Конституційного суду під час ухвалення останніх рішень щодо антикорупційного законодавства.

Про це він повідомив у Facebook.

На думку позивачів, судді порушили частину першу статті 109 Кримінального кодексу — «дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади». «КСУ перевищив свої конституційні повноваження шляхом перебирання на себе функцій парламенту й органів виконавчої влади (захоплення державної влади, гілками якої є виконавча і законодавча)», — зазначив Юрчишин.

Він підкреслив, що судді не мали права позбавляти НАЗК права доступу до реєстрів, врегульовувати конфлікт інтересів, вести облік декларацій тощо. Своїм рішенням вони поставили під загрозу призначення посадовців і встановлення результатів місцевих виборів, оскільки неможливо буде провести спецперевірку НАЗК, без якої призначення не відбувається.

«До того ж КСУ не мав права встановлювати, що є злочином (а він пише про відсутність суспільної небезпеки у недостовірному декларуванні), оскільки це виключні повноваження парламенту», — підкреслив нардеп. Також суд ухвалив рішення щодо статтей, яких не було в поданні, чим порушив Конституцію.

За вказані порушення суддям загрожує покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 10 років з конфіскацією майна.