«Йде війна». Глава МВС Білорусі пояснив готовність застосовувати бойову зброю проти протестувальників

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
«Йде війна». Глава МВС Білорусі пояснив готовність застосовувати бойову зброю проти протестувальників

tut.by

У Білорусі силовики готові застосовувати бойову зброю проти «диверсантів та терористів», а не «по мирних протестувальниках без розбору», якщо інші варіанти стримування вже не будуть допомагати.

Про це заявив глава білоруського МВС Юрій Караєв в інтерв’ю німецькому журналісту Олександру Сосновському.

«Бойова зброя може бути застосована під час припинення дій злочинця, коли всі інші методи вже вичерпалися. Ніхто не говорив про те, що вона буде застосовуватися без розбору, по мирних протестувальниках. Серед спецзасобів — і палиця гумова, і газ, який офіційно стоїть на озброєнні, також водомети, також всі ті засоби знерухомлення — наручники, пластикові наручники», — розповів міністр.

За його словами, весь цей набір засобів застосовується для того, щоб «людину заспокоїти і дати їй охолонути, зберігши їй життя».

«І всім спектром засобів правоохоронці користуються. І щоб ні для кого шоком не було, я скажу так: ми звикли, що в країнах Заходу водомет розганяє, але у нас цього не було. А у нас шок: застосували водомет. Але це всього лише пофарбована вода, охолодити деякий запал», — додав він.

Караєв запевнив, що на масових акціях у протистоянні з силовиками вступають спортивні молоді люди, футбольні фанати — «чудові бійці для вуличних бійок із хорошою підготовкою», анархісти, які «люблять разові акції, кидати коктейлі Молотова, стріляти з бойових рогаток, битися, озброюватися».

«Йде війна, йде неприкритий і нахабний вплив, підживлений безкарністю, насамперед, і відсутністю страху, а ми все ще розгойдуємося», — зазначив міністр, уточнивши, що з ОМОНом «бояться так чинити».

Водночас він наголосив, що правоохоронці намагаються ставитися «гуманно і ретельно» до тих, хто скоїв правопорушення вперше: «Звірами намагаємося не бути, але і мʼякотілими теж не будемо».

Окремо Караєв заявив, що до Білорусі намагалися перекинути «до 1000 добре підготовлених іноземних громадян», яких виявили співробітники Держприкордонкомітету.