У МЗС вже закликали Угорщину не втручатися у виборчу кампанію, але вона проігнорувала. Тепер звернулися в ЄС та НАТО

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У МЗС вже закликали Угорщину не втручатися у виборчу кампанію, але вона проігнорувала. Тепер звернулися в ЄС та НАТО

Брессонова Ані / УНІАН

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав втручанням у внутрішні справи України агітацію високопосадовців Угорщини в Закарпатській області на місцевих виборах. Про це він наголосив в інтервю Інтерфакс-Україна.

Глава МЗС зазначив, що йдеться не лише про публікацію його угорського колеги Петера Сійярто, але й про угорську політику загалом. Кулеба нагадав, що Україна вже заборонила в’їзд двом угорським високопосадовцям та ініціювала заборону для ще кількох, які активно втручалися у справи України під час виборчої кампанії.

Міністр зазначив, що відомство уважно відстежило, хто і що говорив про вибори. В той же час, він наголосив, що Україна налаштована на конструктив. «З минулого року ми спільно з Петером [Сійярто] дуже багато зробили, щоб відновити довіру у відносинах і йти на вирішення проблем […] Ми готові до конструктивної та відвертої розмови з угорцями, але якщо вони будуть нехтувати нашими інтересами та нашим законодавством, ми будемо вживати жорстких і чітких кроків, бо мій принцип дуже простий: якщо тебе вдарили, треба вдарити у відповідь», — наголосив Кулеба.

Глава відомства повідомив, що Україна вже поінформувала своїх міжнародних партнерів про факти втручання у вибори з боку Угорщини. «Ми вже поінформували про це спостережну місію ОБСЄ, два листи з викладенням фактів щодо втручання відправлені до ЄС і НАТО. Я зробив це, щоб наші партнери в цих структурах знали з перших вуст від нас причини наших кроків, знали, на чиєму боці тут правда», — додав він.

Крім того, міністр наголосив, що Україна вже фіксувала раніше випадки впливу на хід виборчої кампанії і попереджала Угорщину. «Надсилали їм ноти, просили цього не робити, вони це проігнорували», — зазначив Кулеба.