У Києві під посольством Польщі відбулася акція солідарності з польськими жінками через заборону абортів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Києві під посольством Польщі пройшла акція солідарності на підтримку польських жінок, які протестують проти рішення Конституційного суду Польщі, яке заборонило аборти.

За даними видання TheDevochki, під посольство вийшли близько сотні жінок і чоловіків з плакатами і вішалками, як символами підпільних абортів.

У той же час, під посольство також прийшли кілька десятків представників праворадикального угруповання «Традиції і порядок». Вони тримали плакати з написом «Аборт – це вбивство». Через можливі провокації від них акція солідарності з жінками Польщі відбувалася в оточенні кордону поліції.

Представники громадської організації «Феміністична майстерня» повідомили, що схожі акції солідарності також пройшли одночасно ще у трьох містах — Харкові, Львові та Маріуполі.

  • 22 жовтня Конституційний суд Польщі визнав неконституційним положення закону про аборти, яке дозволяє переривати вагітність у разі вроджених вад плоду. Відтепер така процедура в країні заборонена, і в більшості випадків жінкам доведеться виношувати небажаних дітей.
  • Це рішення викликало протести, які вилилися в зіткнення з поліцією. Протести відбулися в низці польських міст. Протестувальники використовували плакати з гаслами на кшталт «Ганьба!» та «Війна з жінками».