У Польщі люди вийшли на протест через скасування права на аборти. Поліція застосувала сльозогінний газ

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Польщі ввечері 22 жовтня люди масово вийшли на протести через рішення Конституційного суду, який посилив заборону на аборти.

Про це пише RMF24.

Спочатку близько тисячі людей зібралися під стінами Конституційного суду. На плакатах активістів були написи «Закон має захищати», «Ваші мантії у крові», «Я людина, а не інкубатор». Також багато хто прийшов із чорними парасольками — символами протестів за право на аборти.

Через деякий час протестувальники вирушили до офісу правлячої партії Польщі «Право і справедливість» (ПіС). Однак поліція перекрила їм дорогу та закликала розійтись, оскільки вони порушують карантинні правила.

Після того, як поліція не пустила митингувальників до офісу ПіС, вони вирушили до будинку лідера партії Ярослава Качинського. Там їх теж вже очікували поліцейські кордони. Правоохоронці знову попередили про можливий розгін акції через порушення, після чого почалися сутички. Протестувальники кидали в поліцейських каміння, а ті у відповідь застосували сльозогінний газ. Під час сутичок затримали 15 осіб.

Організатори акції анонсували ще один протест на вечір 23 жовтня.

  • 22 жовтня Конституційний суд Польщі визнав неконституційним положення закону про аборти, що дозволяє переривати вагітність у випадку вроджених пороків плода. Відтепер така процедура у країні заборонена, і в більшості випадків жінкам доведеться виношувати небажаних дітей.