Координатор опитування Зеленського розповів про подвійні стандарти противників і коли будуть результати

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Координатор всеукраїнського опитування від Володимира Зеленського, яке проводилося в день місцевих виборів, розповів про подвійні стандарти противників опитування, про залучення неповнолітніх волонтериів і відповів на критику про множинні заповнення бланків однією людиною.

Про це він заявив в інтервʼю «Бабелю».

За словами Артема Гагаріна, волонтери, які проводили опитування, багато в чому були не професіонали і часто мали справу з провокаторами. Яка саме соціологічна компанія провела опитування і наймала волонтерів — він не відповів, але заявив, що опитування було розраховано на чесність людей.

«Ми обговорювали ситуацію з блогером, який проголосував кілька разів — дуже багато питань до цього відео. Перед ним немає інтервʼюера, той стоїть позаду блогера, опитувальник тримає на планшетці, хоча вони не входили в набори, заповнює його тихо, пошепки розповідає, що відбувається. Мені навіть здався дивним колір бюлетенів у нього в руках — може, це відео так передало колір анкети, але він трохи інший», — сказав Гагарін.

Він розповів, що на власні очі бачив у Києві біля волонтерів жінок у жовтих жилетах з написами проти опитування. За його словами, це був чіткий показник подвійних стандартів противників опитування, оскільки партія «Слуга народу» і особисто її голова Олександр Корнієнко до вечора представлять звіт про витрати на опитування, а противники (політичні сили) ніде не вкажуть витрати на контрагітацію.

«І їм за це нічого не буде, а про партію [«Слуга народу»] розповідатимуть, що краще б витратили гроші на боротьбу з коронавірусом, як уже мені говорили. Так а чого ви рекламу на білбордах вішаєте, давайте ці гроші на боротьбу з коронавірусом витратимо. Це подвійні стандарти», — сказав Гагарін.

Говорячи про залучення неповнолітніх до опитування, Гагарін заявив, що таких випадків було небагато і тут роль зіграли недобросовісні батьки.

«Були зафіксовані поодинокі ситуації, коли батьки, які мали працювати як інтервʼюери, залишали своїх дітей замість себе. Знаю один такий підтверджений випадок і кілька непідтверджених. Інформація перевіряється, звичайно, за таку поведінку на батьків буде складено адмінпротокол. Якщо буде доведено, що так вчиняла соціологічна компанія [залучала до роботи неповнолітніх], то до неї теж будуть претензії», — пояснив він.

Гагарін сказав, що офіційні результати опитування, витрати та задіяних осіб назвуть увечері 26 жовтня. Цю ж інформацію підтвердила заступник керівника фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук.

  • 13 жовтня Володимир Зеленський заявив, що підготував пʼять запитань до українців, на які вони добровільно зможуть відповісти в день місцевих виборів. Уже 15 жовтня в Офісі президента озвучили всі пʼять запитань. В ОП також зазначили, що опитування, на відміну від референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків.
  • 21 жовтня в «Слузі народу» заявили, що всеукраїнське опитування профінансує їхня партія. Опозиція розкритикувала рішення партії.
  • За даними екзит-полу, учасники опитування Зеленського підтримали всі пропозиції, крім вільної економічної зони на Донбасі.
  • Після закриття виборчих дільниць у Нацполіції заявили, що почали розслідування щодо роботи неповнолітніх волонтерів на опитуванні. Зокрема, перевірять, чи давали батьки на це згоду. Голова Нацполіції Ігор Клименко говорив, що на 11-річну дівчинку склали протокол.