У Мінську на вихідних планували масштабний провладний мітинг, але його раптово скасували. Лукашенко пояснив це «великою кількістю учасників»

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

На 25 жовтня у Мінську планували провести масштабний мітинг за участю десятків тисяч людей на підтримку самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка, але його несподівано скасували.

Про це пише TUT.by.

Останні кілька днів білоруські ЗМІ активно писали про підготовку провладного мітингу. Зокрема, на площі Незалежності та біля Стели робітники встановлювали сцени. Також до медіа активно зверталися працівники бюджетної сфери з усієї країни, які розповідали про організацію поїздки до Мінська та про те, що їм навіть погрожують звільненнями за відмову в участі в заході.

Однак у п’ятницю Лукашенко несподівано заявив, що не варто проводити мітинг. За його словами, у ньому виявили бажання взяти участь 250-300 тисяч людей, що створило б колапс у Мінську. Також є питання і до забезпечення безпеки такого масштабного заходу.

«На мою думку на сьогоднішній день — не можна, не треба нам збирати людей. Переб’ємося. Чого нам уподібнюватися учасникам протестів», — зазначив він і запропонував провести такий мітинг вже весною, коли буде тепло.

Скасування мітингу підтверджують і комунальники. Сцени біля Стели та на площі Незалежності вже розібрали, а продавцям, які мали організувати палатки для продажу різних напоїв та їжі у місцях мітингу, повідомили, що він переноситься.

Серед найбільш ймовірних причин скасування мітингу вважають коронавірус, а також те, що бюджетники масово відмовлялися їхати до Мінська, навіть після погроз звільненнями та заохочень преміями. На заводах розповіли, що майже всі працівники не хотіли брати участь в заході на підтримку Лукашенка, а в одному зі столичних вишів навіть проведуть ректорат через те, що «всі відмовляються йти на мітинг».

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка, який 23 вересня влаштував собі «інавгурацію» , про яку нікому не повідомили.
  • Під час протестів проти фальсифікацій на виборах президента Білорусі, на яких ушосте начебто переміг Олександр Лукашенко, від міліцейського насильства постраждали щонайменше 1 376 осіб. Кожен третій отримав серйозні травми, при цьому більшість побили вже після затримання, є інформація про три випадки зґвалтування.