«Вони завжди були людьми буйними». Лукашенко відреагував на студентські акції протесту і призначив нових ректорів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Вони завжди були людьми буйними». Лукашенко відреагував на студентські акції протесту і призначив нових ректорів

Valery Sharifulin / TASS / Getty Images

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко призначив нових ректорів у трьох університетах, студенти яких брали участь в акціях протесту. Це Мінський лінгвістичний університет, Білоруський університет культури і мистецтв та Брестський технічний університет.

Про це повідомляють «Радыё Свабода» і TUT.by.

Лукашенко на погодженні нових керівників вишів заявив, що це мають бути віддані державі люди. «Час вимагає не тільки хороших професіоналів. Сьогодні час вимагає надійних людей, вірних і відданих своїй державі», — наголосив він. І додав, що «робити вигляд, ніби в університетах нічого не відбувається, напевно, не наша політика».

«Катастрофи там немає. Студенти завжди були людьми буйними і бурхливими. Мені часто кажуть: “Олександре Григоровичу, ну чого ви все це терпите з цими студентами? Тож виженіть їх”. Але тут і приватне: я згадую себе, коли я був студентом. Знаєте, декану історичного факультету завжди було зі мною непросто. Але я ніколи не воював проти влади. […] Є такі, у кого мізки на місце вже не поставиш. Але це одиниці. А за ними тягнуться й інші: ну як, це ж незручно, ось він тут вийшов, проти влади виступив, і я за ним. Я це все в душі розумію і якось заспокоював і силовиків, і посадовців. Кажу, що треба потерпіти. Треба потерпіти, зрозуміють люди», — сказав він.

У Telegram-каналі «Пул первого», близького до Лукашенка, зазначили, що він ухвалив кадрові зміни, «щоб навести там порядок».