Справа бракованих бронежилетів: колишньому заступнику міністра оборони повідомили про підозру

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Колишньому заступнику міністра оборони України повідомили про підозру в бездіяльності, вчиненої за попередньою змовою групою осіб, що призвела до тяжких наслідків, у справі про закупівлю бракованих бронежилетів.

Про це повідомили у пресслужбі Державного бюро розслідувань.

«Слідчі територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві, 20 жовтня 2020 року повідомили про підозру генерал-лейтенанту — колишньому заступнику міністра оборони України в умисному невиконанні військовою службовою особою дій, які вона за своїми службовими обовʼязками повинна була виконати, в умовах особливого періоду, крім воєнного стану (ч. 2 ст. 28 та ч. 3 ст. 426 КК України)», — йдеться в повідомленні.

За даними слідства, у квітні 2018 року заступник міністра оборони України не зупинив прийом бронежилетів «Корсар М3с 1—4», хоча достовірно знав, що під час намокання змінюється молекулярна структура «кевлару» і він втрачає свої куленепробивні властивості. Унаслідок цього бронежилети не витримують постріл навіть із пістолету Макарова.

«Через комплектування частини бронежилетів бронеплитами неналежної якості бронежилети четвертого класу захисту прострілюються гвинтівкою й автоматом. Через неналежну форму бронеплит, які мають гострі кути, під час падіння була загроза отримати поранення», — додали у ДБР.

На думку слідчих, підозрюваний використав свої повноваження, щоби змусити своїх підлеглих, які доповідали про вказані недоліки бронежилетів, прискорити їх приймання.

Під час досудового розслідування у Головному управлінні Збройних сил України, у кабінеті заступника міністра оборони України, на складах речового майна ЗСУ у Хмельницькій, Одеській, Харківській та Вінницькій областях і в Києві, а також на підприємствах-постачальниках (виробниках) провели 43 обшуки. За результатами судових експертиз було встановлено, що понад 70% бронежилетів вартістю 41,6 млн грн прострілюються тими видами зброї, від якої повинні захищати.

Що за справа?

За версією ГПУ, Міноборони планувало закупити 20 тисяч бронежилетів, які не мали необхідних балістичних характеристик. «В умовах дощу тканина пробивалася. Встановлено, що виробник використовував у бронежилетах набагато менше шарів тканини, ніж повинно бути. У квітні було поставлено 4 тисячі бронежилетів. Насправді вони не відповідали технічним умовам. Пластини були неякісні», — розповів керівник групи прокурорів ГПУ Микола Середа.

Він наголосив, що браковані бронежилети прийняли на склади Міноборони під тиском заступника міністра оборони, імʼя якого Середа не назвав. За його словами, загалом було поставлено 11 тисяч неякісних бронежилетів.