Голова ДБР Труба: У Міноборони в 2019 році закупили 11 тисяч бракованих бронежилетів і планували відправити їх на фронт

Дата:
Голова ДБР Труба: У Міноборони в 2019 році закупили 11 тисяч бракованих бронежилетів і планували відправити їх на фронт

Гонтар Володимир / УНІАН

Керівництво Міністерства оборони може бути причетним до закупівлі партії з 11 тисяч бракованих бронежилетів у 2019 році. Про це заявив глава Державного бюро розслідувань Роман Труба.

За його словами, слідчі ДБР вчасно вилучили партію неякісних бронежилетів, і вони не потрапили до військовослужбовців.

«Я не знаю мотиви людей, які усвідомлювали, що вони закуповують неякісну продукцію. Можливо, вони мали намір залишити їх [бронежилети] на складах Міноборони або планували передати їх військовим. Не була проведена повна перевірка бронежилетів, яку мали провести посадові особи Міноборони. Я чітко знаю, що ці люди знали, що бронежилети закуповуються неякісні, що вони не відповідають вимогам», — додав Труба.

Він додав, що йдеться про вищих посадових осіб Міністерства оборони.

Труба додав, що поки ДБР не повідомило про підозру чиновникам міністерства, але це буде зроблено після проведення експертиз і слідчих експериментів.

«Ми проводили балістичну та хімічну експертизи, а також перевірку для того, щоб зрозуміти суму збитку, який був нанесений в результаті закупівлі бракованих бронежилетів», — зазначив Труба.

  • 9 липня Державне бюро розслідувань оприлюднило фрагменти записів телефонних розмов за участі посадовців Міністерства оборони про постачання бракованих бронежилетів. Аудіозапис опублікували в YouТube. За інформацією ДБР, записи свідчать про те, що чиновники Міноборони знали, що бронежилети прострілюються, але все одно прийняли продукцію у виробника.
  • 26 червня ДБР провело обшуки у волонтера Юрія Бірюкова, який балотується до парламенту. Ці обшуки проводились у межах справи про закупівлю майна для ЗСУ за завищеними цінами.
  • 15 липня представники партії «Європейська солідарність» прибули під офіс Державного бюро розслідувань з вимогами люструвати його директора Романа Трубу. У ДБР заявили про політичний тиск і захоплення приміщення Бюро.