ДБР: Суд заарештував фігуранта справи про браковані бронежилети із заставою 76 млн гривень

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Печерський районний суд Києва заарештував із правом застави в 76 млн грн фігуранта справи про браковані бронежилети для військовослужбовців ЗСУ — генерал-майора, начальника Головного управління Міністерства оборони України Дмитра Марченка. Про це повідомив глава Державного бюро розслідувань Роман Труба.

«Тримання під вартою або заставу в 76 млн грн — такий запобіжний захід обрали генерал-майору, начальнику Головного управління Міністерства оборони України, який є підозрюваним у кримінальному провадженні за фактом закупівлі неякісного речового майна за завищеною ціною для Збройних сил України», — написав Труба у своєму Telegram-каналі.

За його словами, експертиза встановила, що бронежилети прострілюються, а дії пʼяти високопосадовців Міноборони призвели до збитків державного бюджету у 176 млн грн.

Що за справа?

Керівник групи прокурорів ГПУ Микола Середа розповів, що в рамках розслідування було встановлено, що Міноборони планувало закупити 20 тис. бронежилетів, ці бронежилети не мали необхідних балістичних характеристик. «В умовах дощу тканина пробивалася. Встановлено, що виробник використовував у бронежилетах набагато менше шарів тканини, ніж повинно бути. У квітні було поставлено 4 тис. бронежилетів. Насправді вони не відповідали технічним умовам. Пластини були неякісні», — повідомив Середа.

Він підкреслив, що браковані бронежилети прийняли на склади Міноборони під тиском заступника міністра оборони, імʼя якого Середа не назвав. За його словами, загалом було поставлено 11 тис. неякісних бронежилетів.