В Україні може з’явитися власна вакцина від коронавірусу. Зеленському вже показали перші результати дослідження

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
В Україні може з’явитися власна вакцина від коронавірусу. Зеленському вже показали перші результати дослідження

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Українські науковці провели доклінічну фазу дослідження потенційної вакцини проти коронавірусу. З його результатами ознайомили президента Володимира Зеленського. Про це йшлося на зустрічі у глави держави, повідомляє пресслужба Офісу президента.

Дослідження тривали пів року і стосувалися нейтралізації вірусу COVID-19 у культурі інфікованих клітин людини. В ОП підкреслили, що цю оригінальну українську вакцину створюють на основі унікального підходу.

На нараді обговорили, хто, коли та в які терміни забезпечить проходження клінічних фаз, а також логістику майбутньої співпраці всіх дотичних відомств, щоб забезпечити виготовлення вакцини та її використання в разі успіху всіх фаз дослідження.

Один із розробників — міжнародний експерт у галузі охорони здоров’я та епідеміології, доктор медичних наук Михайло Фаворов. За його словами, нинішня розробка дозволяє припустити, що майбутній препарат допоможе боротися і з новими видами коронавірусних інфекцій, які постійно мутують.

Зеленський вважає, що є високі шанси розробити українську вакцину проти COVID-19, і стверджує, що держава підтримуватиме її вироблення. «Результати, які ви представили, уже показують позитивну тенденцію», — сказав Зеленський.

Раніше повідомляли, що науково-виробнича фірма «Мікрохім» подала до Міністерства охорони здоровʼя документи на реєстрацію препарату «Фавіпіравір — Мікрохім». Це перший український генерик японського противірусного засобу «Авіган».