В Офісі президента розглядають три можливі шляхи отримання вакцини від коронавірусу

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Заступник голови Офісу президента Ігор Жовква заявив, що Україна наразі розглядає три можливі варіанти, як отримати вакцину від коронавірусу.

Про це він повідомив в інтерв’ю Інтерфаксу.

За його словами, українська влада під час перемовин із західними партнерами, зокрема з керівництвом ЄС, постійно порушує питання постачання вакцини. Наразі там є пріоритет для укладення угод із країнами-членами ЄС, однак Україна теж заявила про «базову кількість вакцин», яку б хотіла отримати.

«Перше — справді, президент Зеленський заявив, що у нас сьогодні вже існують фармацевтичні потужності, які готові виробляти таку вакцину в Україні. Безумовно, якщо тим компаніям підійдуть наші виробничі потужності, така вакцина швидше потрапить до України. Очевидно, що виробляючи її для інших країн, ми також будемо виробляти її для себе за відповідними угодами. Це один шлях. Але тут мають між собою говорити спеціалісти, фармацевти, подивитися на наші потужності, оцінити їх. Я так розумію, вони доволі потужні, ефективні та сучасні, але тут мають говорити фахівці», — зазначив Жовква.

Другим шляхом вважається можливість придбати у країн-членів ЄС залишки вакцини, а третій шлях – приєднатися до міжнародних механізмів щодо державних закупівель і закуповувати вакцини напряму у розробників.

«Усі ці три шляхи є реальними. Можливо, усі вони й будуть реалізовані. І я думаю, що коли вакцина вже буде вироблена, випробувана і поставлена на виробництво, Україна точно не пастиме задніх в отриманні цієї вакцини. Але поки що ми говоримо лише про теоретичні речі», — вважає заступник голови ОП.

  • Низка зарубіжних вчених вимагають у розробників російської вакцини «Супутник V» надати дані про дослідження. Також вони просять журнал The Lancet опублікувати первинні дані (300 сторінок) про вакцину, що не були опубліковані та спровокували скандал у наукових колах. Учені хочуть переконатися в достовірності даних. Цю вакцину вже почали застосовувати в Росії та Білорусі.
  • Глава Всесвітньої організації охорони здоровʼя (ВООЗ) Тедрос Гебреєсус заявив, що вакцина проти коронавірусу може бути готова до кінця 2020 року.